Studiu: ce cred liceeni români despre fenomenul fake news

Ce părere au elevii din învățământul liceal despre fake news? Sunt familiarizați cu acest fenomen? Fac diferența dintre o știre falsă și una reală? Un studiu recent răspunde la toate aceste întrebări.

Astfel, concluziile trase de compania Unlock Market Research sunt destul de clare: în timp ce nouă din zece tineri susțin că impactul pe care îl au știrile false asupra societății românești este unul negativ și cam toți atâția afirmă că ar putea să facă diferența dintre o manipulare și o informație reală, aproape jumătate din aceștia recunosc că au distribuit măcar o dată o știre falsă, conform Hotnews.ro.

65% din cei 450 de elevi de liceu consultați susțin că știrile false au ca temă principală politica internă, un subiect pe care nu-l abordează foarte mulți. Cu toate astea, s-a observat că 2 din 3 tineri dau peste un fake news cel puțin o dată pe săptămână.

Cât despre combaterea fenomenului, liceeni susțin că mass-media și statul ar trebui să depună eforturi în acest sens (53%, respectiv 34%). Pe această listă se află și platforme online (31%) și justiția (28%).

Atunci când vine vorba despre definiția unei știri false, cei mai mulți dintre cei intervievați (53%) au răspuns ”știre care nu este adevărată/ireală/mincinoasă”.

Studiul a fost realizat pentru ONG-ul Școala de Valori, care realizează un program de media literacy pentru elevi. Recent a fost lansat și un Ghid de educație media pentru profesori.

Citiți mai multe pe Hotnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *