Jurnalista chineză Zhang Zhan este judecată pentru că a relatat despre Covid-19 în Wuhan

Jurnalista va fi judecată în regim de urgență luna aceasta la Shanghai, deoarece sănătatea ei se deteriorează și este hrănită forțat.

ACTUALIZĂRI:


Jurnalista chineză Zhang Zhan este în greva foamei, în semn de protest față de arestarea ei. Ea va fi judecată în regim de urgență luna aceasta la Shanghai, deoarece sănătatea i se deteriorează și este hrănită forțat, relatează South China Morning Post. Zhang Zhan, o fostă avocată în vârstă de 37 de ani, a scris despre pandemia de coronavirus din centrul orașului chinez Wuhan, la începutul acestui an. Ea va fi judecată de curtea populară din Shanghai Pudong în 28 decembrie.

Zhang a fost acuzată de „amplificarea unor conflicte și provocarea de probleme” . Este izolată acum într-un centru de detenție din Pudong și a intrat în greva foamei la scurt timp după arestarea sa, la mijlocul lunii mai 2020. Zhang este prima jurnalistă din China care se confruntă cu un proces pentru acoperirea mediatică a epidemiei din Wuhan. Ea a refuzat să pledeze vinovată.

Acuzată pentru că a informat publicul

În februarie 2020, Zhang a mers la Wuhan, pe atunci epicentrul coronavirusului, și a transmis în direct pe platformele de socializare, inclusiv pe Twitter și YouTube, ambele blocate în China. De asemenea, ea a scris un articol în care critica răspunsul oficialilor la epidemie, acuzând autoritățile că încalcă drepturile oamenilor și scund severitatea condițiilor. Zhang s-a pronunțat, de asemenea, împotriva cenzurii de către mass-media.

Jurnalista a fost arestată în 15 mai și a fost acuzată oficial trei luni mai târziu. Alți trei jurnaliști – Chen Qiushi, Li Zehua și Fang Bin – au fost reținuți pentru acoperirea pandemiei din Wuhan.

Procurorii au recomandat pedeapsa maximă de cinci ani de închisoare pentru Zhang, invocând antecedentele sale. În august 2018, ea a primit un avertisment din partea poliției pentru că ar fi incitat la subminarea ordinii publice. De asemenea, a fost reținută în aprilie și noiembrie 2019 pentru „amplificarea unor conflicte” și „tulburarea ordinii publice”.

Procesul va fi transmis în direct pe Internet, într-o încercare de transparență a autorităților juridice chineze, începută în 2016. Pe de altă parte, cauzele sensibile din punct de vedere politic sunt încă audiate în spatele ușilor închise.

Foto: Handout