Cum a arătat piața media în 2020. România, cea mai mică pierdere din UE

Deși se anunța că 2020 va fi un an greu pentru piața media, scăderea veniturilor presei a fost de 5,3% – aproape jumătate din cifra preconizată în urmă cu șase luni.

Marea câștigătoare a acestei perioade este presa online, singura care a înregistrat creșteri (8.2%). IQAds afirmă că această cifră este explicată în analiza GroupM România prin schimbarea comportamentului utilizatorilor, care a atras și brandurile către e-commerce și, deci, și bugetele acestora pentru publicitate.

Pe de altă parte, televiziunea a avut o scădere 15.1%, care însă ar putea fi parțial recuperată (7.8%) anul următor cu ajutorul extensiilor digitale. Scăderi au fost înregistrate și de: Outdoor – 31%, Cinema – 75%, Audio – 24%.

România, ceva mai fericita

În ciuda contextului economic, România a reușit să se mențină pe o linie constantă în ceea ce privește pierderile înregistrare, întrucât bugetele nu s-au modificat cu foarte mult față de anul trecut.

România a înregistrat cea mai mică pierdere în aceste domeniu din toată Uniunea Europeană, de doar -0.1%.

“Evoluția din timpul anului ne arată că piața locala și-a revenit foarte repede după scăderea semnificativă din trimestrul al doilea (-30%), înregistrând o creștere de 15% în semestrul 2, superioară mediilor anuale precedente. Acest lucru ne face să privim cu încredere spre 2021, an in care estimăm o creștere de 3.4% a pieței, generată în principal de Digital (+17.6%)”, a afirmat Mihai Vișan, Head of Trading GroupM, conform IQAds.

Spre deosebire de trendul global, se observă că în România, televiziunea a crescut cu 2.8%, menținându-și astfel poziția dominantă, cu o cotă de piață de 65%. O tendință similară este înregistrată și de mediul digital, care a crescut cu 4.8%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *