Facebook a fost dată în judecată pentru încălcarea confidențialității datelor în scandalul Cambridge Analytica

Comisarul informațiilor din Australia dă în judecată Facebook pentru încălcarea confidențialității datelor a peste 300.000 de australieni prinși în controversa Cambridge Analytica.

Într-un dosar depus luni la Curtea Federală, comisarul informațiilor din Australia, Angelene Falk, a acuzat Facebook-ul ca ar fi interferat repetitiv cu legile legate de confidențialitate din Australia. Compania a trimis informații private care nu au fost colectate în acest scop prin Cambridge Analytica aplicației This Is Your Digital Life pentru profilare politică, conform theguardian.com

Datele includeau numele persoanelor, data nașterii, adresa de mail, locația, lista de prieteni, paginile apreciate și mesajele de pe Facebook ale celor care au acordat aplicației acest acces.

Considerăm că designul platformei Facebook arată că utilizatorii sunt incapabili de a exercita alegeri si control rezonabile asupra dezvăluirii informațiilor. Setările implicite ale Facebook-ului au facilitat răspândirea informațiilor personale, inclusiv informații sensibile, la prețul intimității. „, a declarat Falk.

Atunci, Facebook a declarat că 311.127 de australieni au împărtășit date cu aplicația din martie 2014 până în mai 2015, doar 0,4% dintre utilizatori fiind afectați de această încălcare a confidențialității.

87 de milioane de oameni au fost afectați de scandal.

The Guardian și Observer au dezvăluit că firma de analizare a datelor, Cambridge Analytica, a lucrat cu echipa electorală a lui Donald Trump și cu mișcarea Leave din cadrul referendumului Brexit.

Datele au fost folosite pentru a creea un program software care prezice și influențează votanții. Facebook a descoperit că informațiilor au fost folosite de o a treia companie, dar nu a reușit să-și anunțe utilizatorii.

Fiecare contravenție vine cu o penalizare de 1.7 milioane $. OAIC invocă încălcări multiple, dar nu a indicat dacă se vor solicita sancțiuni pentru toți cei 311.127 de persoane afectate.

S-a solicitat ca instanță să ordone Facebook-ul plătirea unor penalități pecuniare civile în temeiul Legii privind confidențialitatea.

Conform documentelor curții, Cambridge Analytica a asigurat printr-o confirmare scrisă din ianuarie 2016 că a șters toată informația obținută prin intermediul aplicației, dar compania n-a luat nicio decizie independentă pentru a se asigura ca datele au fost distruse sau șterse.

În Marea Britanie, Facebook a fost amendat cu 500.000 de lire sterline pentru această încălcare, în timp ce în Statele Unite,Comisia Federală de Comerț a amendat platforma cu 5 miliarde de $.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *