Jurnaliștii europeni sunt de două ori mai îngrijorați privind știrile false decât omologii lor americani
Un nou studiu arată diferențele de viziune dintre jurnaliștii europeni și cei de peste ocean, atunci când vine vorba de amenințările cu care se confruntă persoanele din acest domeniu.
De exemplu, publicațiile din nordul Europei consideră în proporție de 31.58% că știrile false sunt o problemă reală. Pe restul continentului, acest număr a fost mai mic cu 8%. În ambele cazuri însă, fake news este principala temere a jurnaliștilor, conform The Wrap.
La polul opus se află ziariștii din Statele Unite ale Americii, pentru care aceeași temă este îngrijorătoare pentru doar 12% dintre aceștia. Principalele probleme sunt reprezentate de reducerea numărului de angajați dar și scăderea veniturilor publicitare și ale tipăririi.
Alte motive de îngrijorare pentru jurnaliștii intervievați în cadrul studiului – realizat de compania germană Sweet Spot PR – se numără și publicațiile online, rețelele de socializare, represiunile guvernamentale, violența împotriva jurnaliștilor și controlul corporativ.
„Speranța noastră este ca rezultatele concluziilor sondajului să provoace o conversație între jurnaliști, care se confruntă cu tot felul de provocări similare, să găsească soluții prin împărtășirea experiențelor și sugerând noi idei despre cum să aducă inovația și stabilitatea comerțului lor – și poate chiar să ajute la educarea publicului despre cum ar arăta o viață fără jurnalism liber”, a afirmat agenția de PR.
Articole asemănătoare
ONU denunță limbaj „homofob și rasist” în știrile despre răspândirea variolei maimuței
Unde fugim când fugim de Facebook? 8 platforme-alternativă
Autoritățile au închis un site, el a revenit – cu un domeniu schimbat
Meta și Google au țintit, în secret, minorii pe YouTube cu reclame Instagram
Cazul jurnalistei suedeze Kim Wall, pe micile ecrane