
TIME, omagiu pentru jurnaliștii care și-au riscat viața pentru libertate. Khashoggi, numit persoana anului
Celebra revistă TIME a hotărât ca ediția acestui an să fie dedicată jurnaliștilor care și-au riscat viața pentru libertatea de exprimare și care au scris despre abuzurile anumitor state.
Printre aceștia se numără și Jamal Khashoggi, columnistul care a fost ucis pe 2 octombrie în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Jurnalistul a primit titlul de ”persoana anului”, prima oară când o persoană decedată a fost numit, conform New Yorker.
Pe coperțile ediției speciale a revistei apar și Maria Ressa, care conduce în prezent site-ul Rappler – care a urmărit crimele extrajudiciare din timpul lui Rodrigo Duterte, președintele filipinezilor -, dar și Wa Lone și Kyaw Soe Oo, jurnaliști Reuters, condamnați în Myanmar la șapte ani de închisoare, pentru reportajele realizate despre uciderea a zece membri ai minorității Rohingya. Nu în ultimul rând, un loc special a primit și Capital Gazette, ziarul american al cărui staff a fost omorât.
„Acest lucru ar trebui să fie un moment în care democrația face un pas în față, o societate civilă informată fiind esențială pentru autoguvernare. În schimb, este în retragere”, notează Time. „Trei decenii după ce Războiului Rece a înfrânt o autocrație brută și crudă, o marcă mai inteligentă se hrănește din ceața care ne înconjoară. Discursul despotului de școală veche a îmbrățișat cenzura. Despotul modern, constatând că este mai dificil, neîncrederea față de faptele credibile, înflorește confuzia slăbită de social media și modelează iluzia legitimității de la supuși”.
Articole asemănătoare
Viralul zilei: Romeo și Julieta de Târgu Neamț. Bătaie ca-n filme între două clanuri rivale
UE, amendă cumulată de 700 de milioane de euro pentru Apple și Meta din cauza încălcării legilor digitale
Numărul de telefon al lui Mark Zuckerberg s-ar fi aflat printre datele divulgate pe un site de hackeri
Hacker neinvitat într-o întâlnire online a Consiliului European
Presa din România, puțin mai liberă decât cea din Guyana. RSF: ”Autoritățile au presat jurnaliștii să își dezvăluie sursele sau să se abțină de la a fi critici”