Rusia a invadat Ucraina în dimineața zilei de joi. Au fost raportate explozii în apropierea celor mai mari orașe

Ceea ce comunitatea internațională spera să fie evitat s-a întâmplat: pe 24 februarie, la primele ore ale zilei, Rusia a invadat Ucraina. Atacul a avut loc de pe trei fronturi, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a decis să acorde ”asistență militară” separatiștilor din regiunile Donbas și Lugansk.

La ora 5:30 ora Ucrainei (4:30 ora României), liderul Federației ruse a ținut un discurs în care anunța că „toate analizele arată că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”. Printre altele, Putin a afirmat: „Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă. Au trecut linia roșie. Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, conform Digi24.

Sub pretextul „distrugerii nazismului” instaurat la Kiev, Rusia a declarat război Ucrainei, atacând dinspre Rusia, Crimeea și Belarus. Au fost raportate, în ultimele ore, explozii în mai multe zone – inclusiv în apropierea marilor orașe, precum Kiev, Kharkov și Mariupol. BBC a realizat o hartă care indică exploziile raportate și confirmate în ultimele ore:

Map showing explosions in Ukraine
sursa: BBC

Alte hărți, distribuite pe Twitter, dar neconfirmate, arată amploarea operațiunilor militare ruse. Ele pot fi vizualizate AICI și AICI.

Deși Vladimir Putin a dat asigurări că vor fi vizate doar ținte militare, se pare că au afectate și clădiri civile. În Mariupol, un bloc a fost afectat de un obuz și a fost nevoie de intervenția forțelor ucrainene pentru a scoate civilii din clădire.

Primarul din Mariupol a declarat că, deși orașul a fost ținta mai multor atacuri încă din primele ore ale dimineții, Ucraina încă deține controlul acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *