În China, dacă pici testul Partidului Comunist, nu mai ai voie să fii jurnalist

Dacă în alte state, dreptul de a fi informat și a informa e un drept inviolabil și nu necesită obținerea unei diplome emise de stat, în China lucrurile stau diferit. Recent s-a aflat că guvernul chinez vrea să introducă… un test.

Reporters without Borders a scris recent că testul are scopul să măsoare loialitatea jurnaliștilor față de Partidul Comunist și de președintele țării, Xi Jinping. Pe baza acestuia se va obține dreptul de practică a meseriei sau reînoirea acreditărilor.

Conform informațiilor apărute pe WeChat (o aplicație pentru mesagerie, social media și plăți online) pe 18 septembrie, examenul va conține cinci subiecte: noua eră a socialismului lui Xi Jinping; principalele idei ale secretarului general Xi Jinping cu privire la propagandă și ideologie; jurnalism marxist; etică jurnalistică, politici și reglementări, precum și redactare și editare de știri. Pentru a trece testul, jurnaliștii trebuia să ia 80 de puncte din 120.

Se remarcă totuși că folosirea intensă a tehnologiei în China nu e uitată nici în acest caz: jurnaliștii trebuie să scaneze ”codul bidimensional” la intrarea în sală, apoi să folosească aplicația pentru a da testul.

La începutul lunii octombrie, 10.000 de jurnaliști vor da un examen pilot. Totuși, comunitatea internațională și activiști pentru drepturile omului își fac griji că inițiativa Departamentului Central de Propagandă va îngrădi și mai tare libertatea presei – asta în contextul în care China se clasează, conform RSF, pe locul 177 din 180 în indexul de libertate a presei.