Google se supune ordinelor autorităților ruse în cazul paginii de Youtube a lui Aleksei Navalnîi

Google a decis eliminarea unor anunțuri de pe pagina de Youtube a liderului opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, chiar în timpul protestelor împotriva planurilor președintelui Putin de a ridica vârsta de pensionare în cazul angajaților la stat. Echipa lui Navalnîi a condamnat vehement decizia administratorilor de la Youtube, catalogând-o drept „un caz evident de cenzură politică”. De cealaltă parte, Google susține că are mâinile legate la spate de către legea locală care prevede ca campaniile politice să înceteze cu 24 de ore înainte alegeri.

Leonid Volkov, membru al staff-ului lui Navalnîi a spus că este prima dată când Google cooperează cu autoritățile ruse în cenzurarea opoziției. Protestele din Rusia organizate de Navalnîi vin în urma deciziei lui Vladimir Putin de a ridica vârsta de pensionare cu 5 ani pentru persoanele angajate la stat. Potrivit sondajelor de opinie, decizia lui Putin, a fost primită cu scepticism de peste 80% dintre angajați.

În 2014 Google a decis să își închidă mai multe birouri în Rusia, ca urmare a unor legi trecute prin Duma rusă. Anterior, compania refuzase să se supună diverselor restricții venite de la autorităților ruse. Înaintea alegerilor generale mai mulți procurori au avertizat Google de faptul că Navalnîi se folosește de serviciile motorului de căutare pentru „a disemina informații ilegale” și au atras atenția că „compania ar putea fi sancționată dacă nu acționează în vederea opririi acestor practici”, potrivit The Guardian.

Autoritățile ruse au caracterizat Google drept un instrument de influență al Statelor Unite prin care încearcă să se amestece în afacerile interne ale Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *