15% din activitatea de minare a criptomonedelor a fost afectată de oprirea internetului din Kazahstan

Protestele din Kazahstan ce au izbucnit la începutul acestui an au produs efecte dincolo de cele socio-politice. După ce președintele țării a decis să taie internetul pentru populație, aproape 15% din activitățile globale de minare a criptomonedelor s-au oprit, conform CNBC.

Poate nu știai, dar Kazahstanul reprezintă al doilea cel mai mare centru de minat criptomonede din lume (după SUA), după cum poți vedea aici. Procentajul pe care operațiunile de minare din Kazahstan le reprezintă la nivel global este de puțin peste 18%, iar decretul de oprire al internetului a lovit în plin aceste activități.

CNBC spune că Bitcoin a coborât, joi, sub 43.000 de dolari pentru prima dată din septembrie, scăzând, la un moment dat, cu peste 8%. Motivul pentru care Kazahstanul a devenit un centru important pentru cei care minează criptomonede este legea din China care a interzis astfel de practici pe teritoriul ei. Dacă până în mai 2021, China și SUA concurau pentru primul loc în materie de minare, după legea adoptată de guvernul de la Beijing, majoritatea celor care minau criptomonede au plecat spre Kazahstan.

Țara din centrul Asiei este un producător de energie foarte important, tocmai de asta minerii de cripto au preferat să meargă acolo (minarea bunurilor de tip crypto cere o cantitate enormă de energie). Pe lângă asta, Kazahstanul are legi foarte permisive cu privire la construcția de noi clădiri, iar din mai 2021 și până acum, o mulțime de centre de minare a criptomonedelor au fost ridicate fără mari probleme.

Specialiștii din crytpo vorbesc, acum, despre un val de oameni ce vor veni în SUA pentru a-și desfășura activitățile de minare, partea plină a paharului fiind că o bună parte din energia consumată în State vine din surse regenerabile. Chiar dacă oprirea internetului va grăbi această plecare, experții sunt de părere că minerii de criptomonede nu aveau de gând să stea prea mult în Kazahstan, emigrarea spre Vest fiind o chestiune de timp.

Așa cum am văzut în cazul Chinei, atunci când o țară demonstrează că este instabilă pentru minarea de bitcoin, minerii din țara respectivă se vor muta în altă parte. În acest fel, rețeaua devine mai rezistentă în timp. Minerii migrează spre cele mai favorabile țări, ceea ce face ca întreruperile să fie din ce în ce mai puțin frecvente”, a fost declarația unui inginer în minarea criptomonedelor citat de CNBC.

Regimurile autoritare sau totalitare nu fac casă bună cu activitățile de minare a criptomonedelor, iar situația din Kazahstan reflectă destul de bine acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *