Era conversațiilor private – între Whatsapp, Threema și Signal
Criptarea datelor este un subiect abordat în toate Parlamentele lumii, însă înțeles de puțini – consilierea delăsătoare duce la gafe grave, precum cea a ministrului de Afaceri Interne englez, Amber Radd, când a propus banarea criptării end-to-end. În cele mai multe cazuri, linia dintre dreptul la viață privată, comunicare sigură și încălcarea acestor principii fundamentale internetului este subțire.
Whatsapp este unul dintre produsele care domină piața de mesagerie criptată în primul rând prin accesibilitatea mare pe care o are. Serviciul este unul gratuit și printre primele sugestii din magazinele de aplicații ale Android, iOS și Windows.
Pe parcursul timpului însă au apărut suspiciuni cu privire la corectitudinea serviciului, cercetătorii germani observând chiar că există vulnerabilități în conversațiile de tip group chat. Aceste slăbiciuni ale sistemului au fost remarcate și la alte produse similare (pe care le găsiți mai jos), însă cele ale Whatsapp-ului s-au dovedit a fi mai periculoase decât celelalte. Pe scurt, s-a constatat că administratorul serverelor ar putea introduce cu ușurință o persoană într-un grup privat, chiar și fără acordul administratorului.
Și aici nu se oprește totul: în urmă cu aproape o săptămână, Whatsapp a anunțat că urmează să facă o schimbare majoră, care stârnește controverse. Astfel, din noiembrie 2018, utilizatorii vor fi nevoiți să își updateze arhivele care n-au mai fost folosite de peste un an sau vor fi pierdute permanent. Cu alte cuvinte, actualizarea Whatsapp va putea să vadă toate documentele, inclusiv fotografii și video-uri.
Threema
Imediat după ce serviciul Whatsapp a fost preluat de Facebook, în februarie 2014, Threema a obținut 200 de mii de noi utilizatori, dublându-și baza de date în doar 24 de ore. La mijlocul primăverii anului 2017, aplicația înregistrase în jur de 4,5 milioane de utilizatori.
Un serviciu plătit, Threema este cotat aproape la fel de bine (uneori chiar pe plus) ca și produsele similare gratuite. În plus, spre deosebire de aplicația cumpărată de compania lui Mark Zuckerberg, aceasta nu necesită un card SIM sau vreun mail pentru a începe. Iar faptul că originea companiei este în Elveția, face ca serverele și produsul să intre sub incidența legilor clare privind protecția datelor – un plus față de serviciile americane, care încă nu a stabilit o linie clară în acest sens.
Singurul minus ar fi lipsa funcției de videocall și a funcției de invizibilitate, funcții care se regăsesc la principalul competitor, Whatsapp. Notez că suma cerută de companie nu reprezintă neapărat un punct negativ.
Signal
Criptarea end-to-end pentru aplicații de mesageria a început odată cu lansarea Signal. În momentul de față, reprezintă una dintre cele mai lăudate variante pentru comunicarea sigură pe internet. Spre deosebire de Threema, este necesar un număr de telefon pentru identificare, însă utilizatorii au la dispoziție câteva metode prin care pot să verifice identitatea celor cu care conversează.
Aplicația, care vine și în varianta de desktop (similară Whatsapp), a primit aprecieri și din partea unor reprezentanți oficiali. Spre exemplu, Edward Snowden (avertizor de integritate și fost colaborator al CIA și NSA) a lăudat în numeroase rânduri aplicațiile dezvoltate de Open Whisper Systems. În octombrie 2014, Electronic Frontier Foundation a inclus și aplicația Signal în ghidul SSD (Surveillance Self-Defense).
Concluzii
Mai mult date despre cât de bine își fac treaba aceste aplicații și altele asemănătoare nu există – până atunci, rămâne la latitudinea utilizatorului să descopere ce i se potrivește mai bine și ce nu, iar criptarea end-to-end continuă să fie un subiect amplu dezbătut.
Articole asemănătoare
Echipa campaniei electorale a lui Biden și-a făcut cont pe platforma lui Trump, Truth Social
Fake news sau eroare de comunicare? Inpolitics.ro, informații derizorii despre PNL
New Eastern Outlook, o publicație a Academiei de Științe a Rusiei, cu autori fantomă și dezinformări grosolane
Alegătorii americani, îndemnați prin apeluri telefonice să stea acasă. FBI ar ancheta posibila tentativă de influențare a votului
Tinerii din țările autoritare folosesc VPN-uri pentru a lupta împotriva regimului