Google declară faliment în Rusia după ce contul bancar i-a fost confiscat de autorități
Contul bancar al filialei Google din Rusia a fost confiscat de autoritățile de la Moscova, iar compania a anunțat că va declara faliment. Din cauza că nu mai are acces la bani, Google nu-și mai poate plăti angajații sau contractorii, iar asta se va traduce într-o sistare a anumitor produse.
Afectate de această situație sunt vânzările de reclame și serviciile comercial puse la dispoziție de Google (Google Ads, Google Business Solutions sau Cloud Computing Services). În schimb, produsele considerate gratuite ca YouTube, Gmail sau Maps, vor continua să funcționeze normal.
”Confiscarea de către autoritățile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcționarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea și plata angajaților, plata furnizorilor și a vânzătorilor și îndeplinirea altor obligații financiare”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters.
Google nu e străină de sancțiunile Kremlinului. De la începutul războiului din Ucraina, compania a fost restricționată, amendată și presată să să-și schimbe politicile și conținutul de pe YouTube, însă este pentru prima dată când autoritățile ruse îi pun poprire pe contul bancar.
Cu toate astea, oficialii ruși au dat de înțeles că nu vor bloca accesul la YouTube, fiind nevoiți să recunoască că o astfel de mișcare ar face mai mult rău decât bine. YouTube este, în momentul de față, una dintre cele mai populare platforme din Rusia cu 90 de milioane de utilizatori lunari.
Promisiunile venite de la Kremlin nu prea mai au valoare în perioada asta, însă faptul că YouTube continuă să funcționeze chiar și după ce Facebook, Instagram sau TikTok au fost blocate este un semn că Kremlinul este mult mai atent cu privire la platforma Google decât a fost cu celelalte.
Nici Google nu are de gând să opreasă serviciul în Rusia (ultimul rămas care poate transmite informații necenzurate de către Kremlin), mai ales că majoritatea angajaților au fost mutați în afara Rusie după invazie pentru a evita posibile intimidări din partea autorităților, cum s-a mai întâmplat în trecut.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Moment (crypto)istoric: declarația Coreeană de pace, înregistrată în blockchainul Ethereum
55% dintre influencerii români și-au crescut artificial conturile de Instagram
Guvernul recomandă publicațiilor să ”NU dea informații care nu sunt verificate”. Poliția s-a sesizat privind informațiile false despre coronavirus
Cutremurul care nu există: cum face click-uri site-ul de știri realitatea.net
Borell, de Ziua Mondială a Libertății Presei: „Forțele ruse vizează jurnaliști pentru a împiedica lumea să audă adevărul”