Trump susține că niciun soldat american nu a murit în Afganistan „în 18 luni”. Datele arată altceva

Într-un discurs ținut sâmbătă în Texas, fostul președinte american, Donald J. Trump, a spus că „timp de 18 luni în Afganistan, nu am pierdut niciun soldat american”. Însă datele Departamentului Apărării din SUA arată cu totul altceva.

În aceeași zi, un tânăr american de 18 ani a omorât 10 persoane într-un supermarket din Buffalo, New York. Referindu-se la asta, Trump a început să spună că „nu am pierdut niciun soldat american. Niciunul”. A continuat apoi zicând: „Și tocmai ce am urcat pe scenă, cred că a avut loc o tragedie în Buffalo în care au murit mulți oameni. Timp de 18 luni în Afganistan, nu am pierdut pe nimeni”, după cum se poate auzi într-un video distribuit pe Twitter.

 

Dar este neclar despre care perioadă de 18 luni a vorbit Trump în discursul lui. Se poate să se fi referit la perioada februarie 2020 – august 2021, perioadă despre care inițial suporterii săi susțineau că a fost una în care niciun soldat american nu a decedat în Afganistan. Însă 4 soldați americani au murit în Afganistan în perioada aceea, deși nu în luptă, ci din alte cauze, conform USA Today, ce a catalogat postarea fanilor lui Trump ca înșelătoare.

Însă ultimele 8 luni ale perioadei februarie 2020 – august 2021 fac parte din mandatul de președinte al lui Joe Biden. Iar dacă Trump a vrut de fapt, așa cum este cel mai probabil, să contrasteze presupusa lipsă de pierderi omenești din timpul administrației sale cu tragediile din timpul administrației Biden, atunci ar fi trebuit să se refere la ultimele 18 luni pe care le-a petrecut la Casa Albă: iulie 2019 – ianuarie 2021.

Însă în lunile acestea nu numai că printre soldații americani care erau în Afganistan atunci au fost înregistrate și decese din alte cauze, ci chiar 12 dintre aceștia au murit în luptă, conform Reuters Fact Check.

În timpul în care Donald Trump a fost Președintele SUA, din 2017 până în 2021, 45 de soldați americani au murit luptând în Afganistan. Dacă adăugăm și decesele non-violente, ajungem la 63 de morți în total: 14 în 2017, 15 în 2018, 23 în 2019 și 11 în 2020, conform datelor prezente în Defense Casualty Analysis System.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *