EXCLUSIV Publicarea fișei medicale a protestatarului. Avocatul Vlad Soare explică ce riscă Darius Vâlcov
Senatorul PSD, Darius Vâlcov a publicat duminică seară, pe pagina sa de Facebook, o fișă medicală care ar fi arătat că protestatarul Sandi Matei ar fi avut o problemă medicală ce necesita tratament psihiatric. Ulterior, nota lui Vâlcov a dispărut, dar consilierul premierului Dăncilă a revenit și a scris că „postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ștearsă”.
Publicarea informațiilor medicale fără acordul pacientului este interzisă prin lege. Este pentru a doua oară când Vâlcov publică documente secrete pe Facebook, după ce săptămâna trecută publicase un protocol din 2016 dintre SRI și Parchetul, denunțat în 2017.
Sandi Matei a anunțat că îl va da în judecată pe Vâlcov și a spus că diagnosticul respectiv i-a fost pus în urmă cu 11 ani, când a suferit o pierdere în familie.
Mass-media a relatat pe larg despre acest eveniment. Romania Liberă a publicat un articol intitulat „Darius Vâlcov publică un nou document exploziv”, făcând trimitere la fișa medicală publicată de senatorul PSD. Ziare.com amintea într-un articol intitulat „Vâlcov a publicat fișa medicală a unui protestatar și îl asemănă pe Iohannis cu Hitler. PNL îi cere demisia”, faptul că senatorul PSD este „condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru 3 infracțiuni de corupție”.
Contactat de redacția Mediastandard.ro, avocatul Vlad Soare a precizat următoarele lucruri:
„Domnul Darius Vâlcov nu avea dreptul să publice aceste informații cu caracter confidențial, nici în calitate de consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, nici ca persoană privată. Dacă este vorba despre o chestiune infracțională, ar putea fi atrasă insituția medicală care avea obligația să păstreze confidențialitatea informațiilor. Există o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție 4546 din 27 noiembrie 2016 unde se spune foarte clar că exprimarea pe Facebook este o exprimare făcută în spațiul public. Ori, domnul Darius Vâlcov, în calitatea sa de consilier de stat a încălcat obligația constituțională pe care o are ca reprezentant al unei autorități publice, respectiv aceea de a respecta viața intimă, familială și privată, prevăzută în Articolul 26, Alineatul (1) din Constituția României. De asemenea, chiar dacă Darius Vâlcov s-a exprimat ca persoană privată, tot a încălcat libertatea de exprimare, pentru că nu putea prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, prevăzute în Articolul 30, Alineatul (6) din Constituția României. În Codul Civil la Articolul 74, litera G) se prevede că Atingeri aduse vieții private sunt considerate a fi difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite.
Prin urmare, domnul Sandi Matei poate merge cu siguranță în Civil împotriva domnului Darius Vâlcov. Evident, ca o concluzie, fapta este reprobabilă, inclusiv modul de exprimare ‘sandilău cu acte în regulă’. Lucrurile acestea au evoluat pe fondul unei mari greșeli pe care o facem în înțelegerea eronată a dreptului la liberă exprimare. Ca reprezentant al unei autorități publice, domnul Vâlcov era obligat să se abțină și să respecte demnitatea și funcția pe care o are.„
Articole asemănătoare
Nu se turnează filme? Inteligența artificială vine în ajutor!
Noi presiuni la adresa lui Mark Zuckerberg în cadrul audienței de la Washington
X a început testarea abonamentului pentru utilizarea platformei
Alternativă pentru combaterea dezinformării. În locul limbajului de lemn, să apelăm la debunking
Activism online marca Declic.ro. Susținerea unei inițiative, la doar un click distanță