Serviciile secrete din Ucraina au închis o fermă de troli care controla peste 18.000 de conturi de social media

Serviciul Secret ucrainian (SSU) a descoperit și închis o fermă de troli care ar fi fost condusă din Rusia. Autoritățile au declarat că ferma a fost folosită pentru a gestiona peste 18.000 de conturi de boți de pe marile platforme de socializare. Descinderea a fost făcută în orașul Lvov unde autoritățile ucrainiene au pus mâna pe echipamente hardware și au arestat trei persoane, relatează Vice.

Principalele lucruri pe care aceste conturi le făceau erau să posteze mesaje pe social media prin care dezinformau astfel încât sentimentul de frică să persiste în societatea ucrainiană. Una dintre cele mai grave acuzații se referă la amenințările cu bombă care ar fi fost semnalizate pentru a întrerupe funcționarea unor instituții.

Fermele de roboți funcționau mai ales în rețelele sociale: distribuiau falsuri pentru a răspândi panica. De asemenea, roboții au publicat informații false despre amenințări cu bombă la diverse instituții”, a declarat SSU în declarația de presă.

Printre echipamentele hardware confiscate, SSU afirmă că a pus mâna pe două sisteme GSM Gateway, 3.000 de cartele SIM, dar și laptopuri. Ce este un sistem Gateway GSM? Pe scurt, sunt instrumente care permit oamenilor să utilizeze cartelele SIM pentru a se conecta la alte rețele decât cea implicită. E o metodă preferată de cei care vor să acceseze internetul sau să facă apeluri fără ca locația lor adevărată să fie dezvăluită. După cum vezi, nu e soluție care să te protejeze 100%.

Anunțul SSU este important având în vedere contextul actual al relațiilor foarte tensionate dintre Ucraina și Rusia, dar și a atacurilor cibernetice pe care guvernul de la Kiev trebuie să le înfrunte. Cel mai recent atac important a avut loc luna trecută când mai multe site-uri ale instituțiilor de stat nu au funcționat.

3 Comentarii

  1. Îmi place exprimarea. Fermă de troli. Un fel de boi ! Ori porci. Niște indivizi care se pretind oameni, dar sunt manipulați ca niște animale inferioare. Adică scriu ,ce primesc ordin să scrie.

  2. La noi SRI-ul doarme!
    Sau mai rau este, ca fosta securitate, in slujba Kremlinului si a partidului.
    Deci s-ar putea sa scapam de troli, daca cine e mai tare in statul roman (CCR-ul) ar vrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *