Vodafone, amendă de 3.000 de euro pentru încălcarea GDPR, după ce a prelucrat greșit date personale

Vodafone a primit o amendă în valoare de 14.300 de lei (echivalentul a 3.000 de euro), pentru că a încălcat General Data Protection Regulation.

Al doilea mare operator local de comunicații mobile nu ar fi respectat normele privind protejarea datelor cu caracter personal, după ce a transmis răspunsul unei reclamații la o adresă de e-mail eronată. Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a anunțat că investigația a fost finalizată pe 11 februarie 2020, conform Hotnews.ro.

„Sancțiunea a fost aplicată operatorului întrucât a prelucrat greșit date personale ale unei persoane fizice în scopul soluționării reclamației acesteia, ceea ce a determinat ulterior transmiterea răspunsului operatorului către o adresă de e-mail eronată, nefiind adoptate suficiente măsuri de securitate împotriva prelucrării ilegale a datelor personale ale persoanei respective, cu încălcarea principiilor de prelucrare prevăzute de art. 5 alin. (1) lit. d) și f) coroborat cu art. 5 alin. (2) din Regulamentul General privind Protecția Datelor”, a anunțat Autoritatea.

De asemenea, operatorului i s-a aplicat și o măsură corectivă, în temeiul prevederilor art. 58 alin. (2) lit. d) din Regulamentul General privind Protecția Datelor. El a fost obligat să asigure concordanța cu Regulamentul General privind Protecția Datelor a operațiunilor de colectare și prelucrare ulterioară a datelor de natură personală.