Eșec al propagandei rusești: cazul Suediei

Suntem martorii unei ere în care campaniile de dezinformare și știrile false reprezintă o armă care oferă celui ce o posedă influență în zona sa de interes.

Un exemplu concret este anexarea Crimeei în 2014, unde dezinformarea, frauda și confuzia provocată de către Rusia au jucat un rol important. Acest eveniment cu un impact puternic la nivel geopolitic, a fost luat ca un avertisment de către oficialii Suediei, care au lucrat intens pentru a proteja țara de un pericol asemănător. Autoritățile au adoptat o nouă strategie de securitate și astfel, Serviciul de Securitate Suedez a informat toate partidele politice cu privire la această problemă, iar Swedish Civil Contingencies Agency (MSB) a realizat o întâlnire cu reprezentanții mass-media pentru a dialoga în legătură cu securitatea cibernetică și știrile false.

Poveștile pro-rusești au conturat o imagine a Suediei și o prezintă ca fiind o țară unde poate izbucni un război civil în orice moment din cauza migrațiilor.

Așa cum a obișnuit, Rusia a încercat să propage dezinformare în media și în Suedia, însă fără prea mari realizări. De exemplu, publicația Sputnik nu a reușit să prindă la public, față de alte state, și astfel a fost inchisă după mai puțin de un an. Însă rușii nu s-au oprit aici. Diviziunile deja existente în societate au fost folosite pentru a da Suediei o imagine a unei țări instabile și pentru a produce panică.

Când postul de televiziune NTV, controlat de statul rus, s-a dus la Rinkeby în 2017, o suburbie din Stockholm, unde erau tulburări sociale la acea dată, se pare că au vrut să vadă o acțiune. După cum a raportat mass-media suedeză și daneză, adolescenții au fost abordați de echipa de televiziune rusă și le-au oferit bani „pentru a face ceva în fața camerei”. Pe măsură ce echipajul de televiziune a pierdut acțiunea „reală” petrecută cu câteva zile mai devreme, ei ar fi vrut ca unele materiale să corespundă rapoartelor lor. Câteva zile mai târziu, NTV a difuzat un raport din suburbie intitulat „Migranții au transformat suburbia orașului Stockholm într-o zonă de pericol extrem”, unde motivul tulburărilor a fost interpretat greșit, drept o investigație de viol, poliția investigând, de fapt, o crimă legată de droguri, scrie EUvsDisinfo.

Un alt caz îl reprezintă distribuirea unor scrisori false în numele unor politicieni suedezi. De exemplu, la 21 februarie 2015, o scrisoare care părea că a fost semnată de Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a apărut pe social media prin intermediul unui site web pentru știrile locale germane. Scrisoarea trimisă lui Magnus Ingesson, directorul executiv al BAE Systems Bofors AB, s-a referit la vânzarea de arme  Ucrainei, și se presupune că ministrul a felicitat compania pentru vânzarea de arme în Ucraina. De fapt, s-a descoperit că scrisoarea a provenit din Sankt Petersburg.

Pentru a combate campaniile de dezinformare și știrile false, MSB a publicat un Ghid

pentru Comunicatori. Acesta este disponibil pe site-ul MSB.

„Dar cel mai important lucru pentru a crea o rezistență este să crești gradul de conștientizare cu privire la amenințarea operațiilor ostile de influență străină și să îmbunătățești capacitatea de gândire critică în rândul populației.”, a declarat MSB.

Mai multe detalii AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *