Nu se întâmplă doar în SUA: bilanțul stenogramelor din România

Scandalul ce a ridicat cele mai multe semne de întrebare cu privire la actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a revenit iar în atenția publicului, după ce CNN a pus mâna pe înregistrarea în care Donald Trump vorbește despre banii pentru actrița de filme pentru adulți.

Stenogramele amintite prezintă o discuție între liderul SUA și avocatul acestuia, Michael Cohen, ce plănuiesc să cumpere tăcerea unui model Playboy cu care Trump ar fi avut o relație extraconjugală în urmă cu mai mulți ani. Este pentru prima oară când o dovadă în acest caz este prezentată publicului.

Este clar ce impact au aceste dezvăluiri asupra opiniei publice. Spre exemplu, o discuție surprinsă de Direcția Națională Anticorupție, între Dan Șova și Viorel Hrebenciuc, a încins spiritele în societatea românească, în contextul în care cei doi vorbeau în 2014 despre amnistie și grațiere. Nici stenograma ședinței de Guvern din 31 ianuarie 2017, când Guvernul a aprobat controversata OUG 13, n-a fost primită mai bine, în contextul în care se desfășurau, în aceiași perioadă, proteste masive în Piața Victoriei.

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a fost și el în centrul unui scandal, după ce unul dintre ofiţerii care au denunţat abuzurile din MAI, l-a întrebat pe secretarul de stat Nicolae Gheorghe cum a fost achiziționată limuzina de lux cu care se plimba ministrul.

Cu toate astea, cel mai cunoscut scandal în care au fost prezentate și stenograme ale discuțiilor este cel în care fostul senator PSD Vlad Cosma denunța presupuse abuzuri ale procurorilor Mircea Negulescu și Lucian Onea, de la DNA Ploiești. Atunci, postul Antena3 a făcut o mini-serie, prezentând în fiecare emisiune o nouă discuție. Direcția Națională Anticorupție nu ar fi la prima întâmplare de acest gen: în 2017, au fost scoase la iveală înregistrări prin care un martor era presat de Negulescu să semneze un denunț împotriva omului de afaceri Sebastian Ghiță. După dezvăluirile lui Vlad Cosma, s-a început urmărirea penală a celor doi, suspectați că ar fi falsificat probe în perioada aprilie – mai 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *