Divorțul Facebook-Australia, o amenințare pentru lupta împotriva dezinformării

Gigantul Facebook a fost criticat în mod constant, de la începutul pandemiei, pentru lipsa unor instrumente eficiente care să oprească diseminarea fake news-urilor, în special cele legate de noul virus și vaccin. Însă după decizia de a bloca toate fluxurile de știri din Australia, rețeaua Facebook este blamată că va deveni o platformă de dezinformare.

În timp ce conturile agențiilor de presă australiene au fost golite de conținut, iar utilizatorilor li se restricționează posibilitatea de a distribui știri locale ori internaționale, algoritmul activat de Facebook a avut și erori: agenții guvernamentale esențiale, responsabile cu raportarea măsurilor de pandemie, avertizarea incendiilor, inundațiilor, ciclonilor au fost blocate. Chiar și paginile multor companii, ONG-uri din domeniul social sau al sănătății au fost lovite de această restricție.

Deși Facebook a restaurat conturile care nu reprezentau agenții de presă, cele mai multe voci se revoltă pentru faptul că, în tot acest timp, paginile de media care produc și susțin știri false și teorii conspiraționiste nu au fost afectate de nicio restricție.

„Prin restricționarea știrilor independente, produse în mod profesional în Australia, Facebook permite promovarea teoriilor conspirației, dezinformării, știrilor false și crack-urilor QAnon pe platforma sa”, a declarat președintele MEAA.

Replica venită din partea unui reprezentant Facebook spune că angajamentul companiei de a combate dezinformarea pe Facebook nu s-a schimbat, existând o secțiune specială pentru informații COVID-19 și notificări de direcționare către paginile autorităților naționale

Decizia Facebook de a elimina conținutul de știri de pe rețea, în speranța de a opri Parlamentul australian de la adoptarea Codului de negociere media, a apărut cu doar câteva zile înainte de lansarea vaccinului din Australia, fapt care creează îngrijorări autorităților în privința valului de mesaje ale anti-vacciniștilor și golul de informații din partea presei.