Publicația Charlie Hebdo, amenințată de Garda Revoluţionară din Iran: „Nu vă jucaţi cu musulmanii”

Tensiunile dintre Charlie Hebdo și Iran continuă să existe, pe fondul publicării mai multor caricaturi care îl ridiculizează pe Khamenei, liderul suprem al Iranului din 1989. Cel mai recent, șeful Gărzii Revoluționare iraniene a avertizat publicația franceză „să nu se joace cu musulmanii”. 

Amenințările formulate de generalul Hossein Salami fac trimitere la atacul de anul trecut asupra scriitorului Salman Rushdie, când acesta a fost atacat cu cuțitul pentru că „a atacat islamul” într-o carte publicată cu 30 de ani în urmă, conform Digi24.

citiți și: IRANUL AVERTIZEAZĂ FRANȚA ÎN LEGĂTURĂ CU CARICATURILE DIN CHARLIE HEBDO. INSTITUTUL FRANCEZ DIN TEHERAN, ÎNCHIS

„Îi sfătuiesc pe francezi şi pe directorii revistei Charlie Hebdo să se uite ce-a păţit Salman Rushdie”, a declarat Salami, miercuri.

Generalul Gărzii Revoluționare iraniene a mai adăugat că, „după mulţi ani, un tânăr musulman s-a răzbunat în mod curajos pe Salman Rushdie şi nimeni nu l-a putut salva. Nu vă jucați cu musulmanii”.

Atacul asupra lui Salman Rushdie

Salami face referire la atacul din vara anului trecut asupra autorului cărții „Versetele Satanice”. Rushdie a fost atacat de un bărbat în timp ce se afla pe scenă, la o conferință din New York.

Atacul asupra scriitorului de origine indiană a fost motivat de o „fatwa” emisă de ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini, în 1989. Liderul iranian de atunci cerea asasinarea scriitorului pentru jignirea islamului în cartea pe care o lansase recent.

Iranul se simte jignit

Amenințarea generalului iranian vine după ce Charlie Hebdo a publicat, în decursul lunii decembrie, caricaturile câștigătoare ale unui concurs organizat în semn de solidaritate pentru protestatarii din Iran. Concurenții au fost invitați să deseneze cele mai ofensatoare caricaturi ale actualului lider de la Teheran.

Ca răspuns la imaginile publicate, Iranul a condamnat concursul și a declarat că „nu acceptă sub nicio formă insultele împotriva valorilor islamice, religioase şi naţionale”.

„A fost o modalitate de a ne arăta sprijinul pentru bărbații și femeile iranieni care își riscă viața pentru a-și apăra libertatea împotriva teocrației care îi asuprește din 1979”, a scris într-un editorial directorul Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, motivând alegerea temei concursului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *