Cine câștigă cu adevărat de pe urma metaverse-ului

O analiză CNBC arată cine vor fi câștigătorii implementării metaverse-ului. Răspunsul nu e atât de șocant, dar oferă o imagine destul de clară a unei industrii care, deși va fi inovatoare, va da dovadă de aceleași neajunsuri pe care le știm deja.

Experții consultați de CNBC au declarat că firmele Big Tech vor beneficia cel mai mult de pe urma tehnologiilor legate de această lume virtuală. Nu e surprinzător pentru nimeni acest lucru, dar pune în perspectivă eforturile companiilor mici și mijocii care vor încerca și ele să dezvolte funcții sau aplicații pentru metaverse, iar dacă produsul lor se dovedește popular sau eficient, marile companii tehnologice vor cumpăra acea companie pentru a pune mâna pe proiectele lor.

Cât de corect e acest lucru va rămâne să fie decis de autoritățile statului care ar trebui să vegheze asupra principiilor concurenței și să aisgure un mediu care încurajează originalitatea și inovația. În SUA, de exemplu, instituția care supravehează concurența de acolo, tocmai acest lucru încearcă să-l reglementeze, facând eforturi să dea Facebook (și Meta) în judecată pentru poziția dominantă pe care o folosește să cumpere inovațiile altor companii.

Ceilalți câștigători ai metaverse-ului vor firmele de semiconductori pentru că o tehnologie de magnitudinea metaverse-ului va avea nevoie de multă putere de procesare. O veste bună pentru industria de cipuri, nu? Da și nu.

Având în vedere că multe dintre sarcinile care au loc în metaverse implică procesarea în timp real a unei cantități imense de date, cipurile folosite vor trebui să utilizeze noduri de procesare avansate care sunt disponibile doar la TSMC, Samsung și Intel”, este părerea experților citați de CNBC.

Cu alte cuvinte, companiile mai mici din domeniu se vor ocupa de componentele mai ieftine ale proiectului. De când Facebook și-a schimbat numele în Meta, conceptul de metaverse a fost folosit pentru a descrie o tehnologie care va deschide noi căi de comunicare, interacțiune, de experimentare și s-a pus un accent serios pe inovație. Poate o să fie așa, dar, după cum se întrevăd lucrurile acum, majoritatea acestor beneficii vor fi disponibile pentru cei mai mari de pe piață.

În ceea ce privește criptomonedele, NFT-urile sau blockchain-ul vor avea și ele un rol, însă prezența lor va fi mai degrabă să adauge culoare spațiului enorm pe care metaverse-ul îl propune. Memeuri, poze, bunuri digitale, toate vor fi disponibile pentru utilizatori.

Însă, nu trebuie să te gândești la metaverse ca un spațiu exclusiv pentru divertisment. Shanghai, cel mai mare oraș al Chinei, a introdus metaverse în planul cincinal al orașului și a propus ”încurajarea aplicării metaverse-ului în domenii precum serviciile publice, birourile de afaceri, divertismentul, producția industrială, siguranța producției și jocurile electronice”.

Viitorul tech arată bine, dar dacă te numeri printre cei mai bogați, arată de-a dreptul minunat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *