O companie de spyware, investigată de autoritățile germane. Ar fi vândut ilegal tehnologie de supraveghere Turciei

Una dintre cele mai mari companii de spyware din lume este investigată de autorități pentru suspiciuni de vânzare ilegală a tehnologiei sale de supraveghere.

Mai multe birouri ale companiei FinFisher, care are sediul în Munchen, au fost percheziționate de către procurorii Biroului german de investigații vamale, în decursul zilei de miercuri, arată Deutsche Welle.

Producătorul, cunoscut pentru programe de supraveghere precum FinSpy, este suspectat pentru  „presupuse încălcări ale Legii comerțului exterior și a plăților”, după ce o plângere comună a Societății pentru Drepturile Civile (GFF), Reporters Without Borders Germany (RSF Germany), Centrul European pentru Drepturile Constituționale și ale Omului (CEDO) și blogului Netzpolitik.org a arătat că compania ar fi vândut ilegal un produs guvernului Turciei.

Acestea susțin că, pornind de la o mostră FinSpy găsită pe un site, au descoperit că guvernul turc a reușit să infecteze dispozitivele membrilor opoziției prin plantarea spyware-ului pe o versiune falsă a unuia dintre cele mai mari site-uri anti-Erdogan. Crezând că este site-ul original Adalet, activiștii doritori să afle informații despre marșul din 2017 au ajuns victimele guvernului turc și ale tehnologiei dezvoltate de FinFisher.

Subiectul este cu atât mai sensibil cu cât inclusiv Germania are o colaborarere cu FinFisher.

Conform anchetatorilor, compania în cauză ar fi reușit să treacă peste legislație prin folosirea unei scheme externe. Unul dintre șefii FinFisher ar fi fondat, în urmă cu aproape cinci ani, o companie similară în Malaezia, care ar fi putut să fie folosită în tranzacțiile sensibile, precum cea cu Turcia.

 

sursa foto: The Independent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *