Comisia Europeană ia atitudine împotriva dezinformării: 9 milioane de euro pentru crearea unor centre naționale de verificare a informațiilor

Comisia Europeană a anunțat, recent, că dorește crearea unor centre naționale de verificare a informațiilor. Inițiativa vine în contextul în care, în ultimii ani, Uniunea Europeană a început să fie din ce în ce mai conștientă de pericolul prezentat de dezinformare.

Proiectul, în care vor fi investite 9 milioane de euro, va fi o continuare a eforturilor Observatorului european al mass-mediei digitale. Aceste centre vor avea atât rolul de a verifica acuratețea informațiilor, prin analizarea campaniilor de dezinformare și a modului în care acestea afectează societatea, cât și de a reglementa platformele online, arată G4media.ro.

În plus, platformele vor avea și scopul de a promova educaţia în mass-media.

„Avem nevoie de o societate rezilientă şi critică pentru a lupta împotriva dezinformării. Aceasta este o componentă importantă a strategiei noastre şi, în acest scop, trebuie să sprijinim mass-media liberă şi independentă, verificatorii veridicităţii informaţiilor şi cercetătorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltării unor centre naţionale de cercetare în acest domeniu, care vor îmbunătăţi capacitatea de a înţelege răspândirea dezinformării online”, a declarat vicepreşedintele comisiei europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *