Un renumit jurnalist, arestat în Guatemala. Susținătorii săi afirmă că este victima represiunii politice

Arestarea cunoscutului jurnalist guatemalez Jose Ruben Zamora Marroquin, vineri, a stârnit indignare în rândul activiștilor din întreaga lume, care susțin că acesta este victima represiunii politice. Ziarul elPeriodico al lui Marroquin este renumit pentru investigațiile care au dezvăluit mai multe cazuri de corupție guvernamentală.

Oficial, jurnalistul este acuzat de spălare de bani și șantaj. Rafael Curruchiche, șeful Procuraturii Speciale Împotriva Impunității (FECI) a afirmat că că „arestarea nu are legătură cu calitatea sa de jurnalist, ci cu un posibil act de spălare de bani în calitatea sa de om de afaceri”, ca patron al ziarul elPeriodico, fondat în 1996, scrie DW.

„Trebuie să existe o conspirație, o persecuție”, le-a spus Zamora reporterilor în fața casei sale, în timp ce era reținut de poliție. „Dacă este așa, trebuie să plătim pentru dragostea față de Guatemala cu închisoare”, scrie și New York Times

Guatemala nu se află la prima acuzație de încălcare a drepturilor omului. Combinația dintre corupția la nivel înalt și un guvern autoritar pune presiune asupra societății civile, în timp ce crima organizată reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare în această țară.

Susținătorii lui Marroquin cred că acesta este unul dintre numeroșii jurnaliști care au fost vizați pentru munca sa. Cel puțin cinci jurnaliști guatemalezi de la diferite instituții media se află în prezent în exil, în timp ce mulți lucrători din sistemul judiciar au fugit din Guatemala din cauza plângerilor și a mandatelor de arestare emise împotriva lor de către procuratură.

Asociația jurnaliștilor guatemalezi a declarat într-un comunicat că raidul a fost efectuat „pentru a cenzura ediția tipărită de sâmbătă a elPeriodico”.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *