Polonezii au ieșit în stradă pentru libertatea presei, după ce Parlamentul a aprobat o lege controversată

Sub ochii Uniunii Europene, partidul aflat la putere în Polonia continuă să pună în pericol libertatea presei. Vineri, Parlamentul a aprobat pe repede-nainte o lege controversată, care înăsprește regulile pentru instituțiile media cu proprietari străini.

Ca răspuns, polonezii s-au adunat în fața palatului prezidențial din Varșovia, în încercarea de a-l determina pe șeful statului să nu semneze legea. Demonstrații au avut loc și în alte părți ale țării, principala îngrijorare fiind atacurile partidului Lege și Justiție la adresa mass-mediei, conform The Guardian.

Ce prevede proiectul de lege

Adoptat pe genunchi, deși nu era programat să fie votat tocmai vinerea trecută, proiectul nu mai permite instituțiilor media să fie deținute în proporție mai mare de 49% de companii din alte state, chiar și prin firme intermediare.

Criticii susțin că măsura este menită să lovească una dintre televiziunile cele mai critice la adresa puterii de la Varșovia: TVN24, deținut de compania media americană Discovery Inc prin intermediul unei firme înregistrată în Olanda. Dacă președintele Duda va semna proiectul de lege, Discovery nu va mai putea să se folosească de firma intermediară și va fi nevoită să își vândă cea mai mare parte a acțiunilor.

Opoziția susține că modul în care legea a fost băgată în dezbatere parlamentară este ilegal și contravine principiilor democratice, întrucât Comisia a fost convocată la vot printr-un SMS cu 24 de minute înainte, când regulile prevăd că trebuie informați cu trei zile înainte.

Însă în mod oficial, partidul Lege și Justiție susține că scopul este unul nobil: acela de a opri state precum Rusia și China să acumuleze influență asupra presei poloneze.

Un atac constant asupra presei

Polonia nu e la primul ”red flag” care te face să te întrebi dacă cel mai mare stat est-european chiar e în Uniunea Europeană. În fapt, de la venirea PiS la putere, Polonia a stârnit mai multe controverse în rândul statelor democratice.

Situația presei poloneze a devenit o îngrijorare pentru aliați în 2019, când partidul Lege și Justiție a obținut controlul asupra companiei media regionale Polska Press prin intermediul concernului petrolier PKN Orlen.

”Taxa pe publicitate”, adoptată la începutul anului acesta într-un cadru similar, este un alt exemplu al eforturilor pe care Varșovia le face pentru a reduce presa la tăcere. Legea prevede ca companiile media să redirecționeze către stat între 2 și 15 la sută (în funcție de mărime) din veniturile din publicitate. Criticii legii afirmau, la acea vreme, că vizate de măsură instituțiile care nu se aliniază liniei partidului de la putere, întrucât  marea majoritate a publisherilor de dreapta și pro-guvern nu sunt vizați în condiții.

CITIȚI ȘI: Libertatea presei din Polonia, în pericol. Ultimul atac al partidului de la putere: taxa pe publicitate

Protestatarii adunați pe străzile marilor orașe din Polonia susțin că și legea adoptată vineri pe genunchi este tot un afront adus libertății presei. Primarul Varșoviei, fost candidat la prezidențiale, Rafal Trzaskowski, a spus mulțimii duminică că nu este vorba „doar despre un post”.

„Într-o clipă [va exista] cenzură a internetului, o încercare de a stinge toate sursele independente de informații – dar nu vom permite asta să se întâmple”, a mai spus edilul capitalei poloneze.

Pentru agențiile străine de știri, protestatarii au afirmat că sunt în stradă să lupte pentru mass-media și să îi ceară șefului statului să nu semneze legea. TVN24 a difuzat imagini în care protestatarii din Varșovia fluturau steaguri poloneze și ale UE și scandau „media liberă”.

Tensiuni la nivel înalt

Polonia nu s-a remarcat în ultima vreme prin cele mai bune practici democratice, motiv pentru care a atras critici din partea SUA și UE.

Legea trecută vineri prin Parlament a stârnit deja tensiuni la nivel înalt. După ce s-a aflat că parlamentarii au aprobat proiectul legislativ ce vizează postul deținute de Discovery, Departamentul de Stat al SUA a făcut apel la Duda.

„Statele Unite sunt profund tulburate de adoptarea astăzi în Polonia a unei legi care ar submina libertatea de exprimare, ar slăbi libertatea presei și ar eroda încrederea investitorilor străini în drepturile lor de proprietate și în caracterul sacru a contractelor în Polonia”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

O reacție a venit și din partea Comisiei Europene, care a avertizat că vor exista repercursiuni „în caz de nerespectare a legislației UE”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *