TikTok spune că a dejucat mai multe campanii de manipulare în acest an, inclusiv din China

TikTok a anunțat că, doar în acest an, a reușit să opreascî zeci de campanii de manipulare, unele venite chiar din China. Compania a mai spus că va continua să facă astfel de anunțuri pentru a transparentiza procesul de eliminare a manipulării, dar și pentru a crea un mediu mai sigur pentru utilizatorii platformei.

Într-o postare pe blogul companiei, TikTok intră în detalii despre cele 15 campanii de manipulare politică pe care mii de conturi – ce aveau însumat milioane de urmăritori – le desfășurau pe platformă. Printre cele mai notabile se numără o campanie ce „posta conținut în limba ucraineană la scară largă pentru a amplifica în mod artificial narațiunile pro-ucrainene și pentru a genera trafic în afara platformei, încercând astfel să manipuleze discursul despre războiul în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina”.

Însă, probabil cea mai interesantă campanie de influență pe care TikTok spune că a oprit-o se referă la o rețea de conturi din China care prezenta politiciile și strategia Chinei ca fiind bune. Conturile pretindeau că sunt vedete și celebrități din SUA, care își arătau sprijinul pentru guvernul de la Beijing și pentru cultura chineză.

Evaluăm că această rețea funcționa din China și viza un public din SUA. Persoanele din spatele acestei rețele au creat conturi neautentice pentru a amplifica în mod artificial relatările pozitive despre China, inclusiv sprijinul pentru deciziile politice și obiectivele strategice ale Republicii Populare Chineze (RPC), precum și promovarea generală a culturii chineze. Această rețea a utilizat conturi care se dădeau drept creatori și celebrități americane de profil înalt în încercarea de a-și construi o audiență”, spune compania.

Celelalte campanii au avut loc în țări precum Germania, Serbia, Indonezia sau Venezuela și toate avea un scop politic în spate. În Germania, spre exemplu, rețeau de conturi posta conținut favorabil partidului de dreapta extremă AfD, care are și legături cu mișcarea neo-nazistă.

Mai mult decât atât, TikTok spune că va limita reach-ul conturilor organizațiilor de știri și de media controloate de stat, iar postările acestora nu vor mai putea apărea pe For You, cea mai importantă secțiune a platformei.

Acum, extindem politicile noastre privind mass-media controlată de stat pentru a aborda în continuare conturile de mass-media afiliate statului și care încearcă să ajungă la comunitățile din afara țării lor de origine cu privire la evenimente și probleme globale actuale. Atunci când identificăm aceste conturi, ele vor deveni neeligibile pentru recomandare, ceea ce înseamnă că conținutul lor nu va apărea în feed-ul paginii For You”, a declarat TikTok.

Mișcarea este una foarte dură, însă e clar că TikTok încearcă să câștige cât mai multe puncte de imagine în bătălia pe care o duce în SUA, unde riscă să fie interzisă. Discuțiile despre o asemenea posibilitatea au ajuns și în spațiul european, deci gigantul social media este într-o perioadă în care trebuie să-și prezinte platforma ca fiind una sigură și independentă de orice fel de manipulări din partea guvernelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *