Discursul lui Iohannis, văzut de presă. Între echilibru și ”ce a vrut să spună autorul” EXCLUSIV

Discursul președintelui Klaus Iohannis ținut în fața Parlamentului European vine la scurt timp de la apariția îndoielnică a Vioricăi Dăncilă la Strasbourg și la numai o zi de la apariția unui pamflet francez la adresa premierului român.

Este evident că prezența șefului statului în fața europarlamentarilor a stârnit o serie de reacții din partea presei românești. În principal, publicațiile au remarcat faptul că Iohannis a vorbit liber, fără ajutorul discursului scris, și a accentuat nevoia de unitate între statele membre. Amintim că premierul a avut o poziție aflată la polul opus, punându-i la colț pe europarlamentari.

De la discursul centrat pe poziția României în Uniunea Europeană până la modul în care anumite publicații au interpretat mesajul este cale lungă însă. De exemplu, Libertatea scrie că ”Klaus Iohannis a lăudat protestele din țară, în Parlamentul European”deși paragrafului la care se referă are mai de grabă înlăturarea oricărei îngrijorări cu privire la tensiunile prin care țara a trecut (referendumul, acțiunile Guvernului pentru care oamenii au ieșit în stradă și așa mai departe): „Avem o societate dinamică, suntem o democraţe tânără care are resursele pentru a se perfecţiona. Românii sunt contectaţi activ la valorile civice. Au făcut-o cât se poate de clar acest lucru şi şi-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept. Este ambiţia de a depăşi orice obstacol pentru a rămâne puternic ancoraţi în familia europeană. Tânăra generaţie crede în Europa”.

Un titlu interesant dă și Stiripesurse.ro: ”Klaus Iohannis REFUZĂ să atace Guvernul și coaliția PSD ALDE, din Parlamentul European: este o dezbatere politică”Ulterior, publicația vine cu un alt articol – ce-i drept, din timpul conferinței de presă: ”Klaus Iohannis, mesaj TRANȘANT, de la Strasbourg, înainte de consultările cu PSD și ALDE: NU este dispus să negocieze”.

La polul opus, subiectul a fost tratat pe cât de neutru s-a putut. Antena 3 titrează: ”Klaus Iohannis, în Parlamentul European: Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne din România”. În această categorie intră și G4Media sau Mediafax și Hotnews.

Trebuie notat că Sputnik.ro pare că a închis ochii și și-a imaginat că discursul lui Iohannis a sunat altfel, întrucât publicația titrează: ”Iohannis, incredibil, surprinde pe toată lumea – dă peste nas Europei!”. Ce voia să spună de fapt poetul autorul e că președintele nu a mers pe abordarea folosită aparent de șefa Executivului, de a pune pe tapet toate disensiunile din România, ci a avut un discurs echilibrat.