Studiile afirmă că știrile false aproape au dispărut de pe Facebook

Facebook amintește, într-o postare de pe blogul său, de mai multe studii efectuate privind fenomenul fake news. Acestea afirmă că știrile false aproape au dispărut de pe platforma de socializare.

Este vorba de o analiză efectuată de Hunt Alcott, Matthew Gentzkow, și Chuan Yu, al cărui subiect se centrează pe dezinformările de pe Facebook și Twitter. În primă etapă, s-a realizat o listă cu site-urile care ar împrăștia știri false, apoi s-a trecut la observarea interacțiunilor utilizatorilor de Facebook cu aceste posturi. S-a observat că interesul pentru fake news a scăzut cu aproape jumătate față de anul 2015.

O concluzie asemănătoare au tras și cercetătorii de la School of Information Center for Social Media Responsibility din cadrul Universității din Michigan, care mai adaugă că se observă o diferență majoră între Facebook și Twitter: pe cea din urmă este cu 50% mai probabil să dăm de content fals.

Pe aceeași linie a mers și Les Decodeurs, o divizie de analiză a faptelor din cadrul publicației franceze Le Monde, care a analizat interacțiunile utilizatorilor de Facebook, Twitter, Pinterest și Reddi cu postări provenite de pe 630 de site-uri – considerate nedemne de încredere – și a descoperit că numărul de așa-zise publicații online s-a redus considerabil.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *