Rușii ar putea avea un sistem de „credit social”, asemeni celui din China
Primăria Moscovei a început să adune, din 2017, date despre sexul, vârsta, nivelul veniturilor și relațiile persoanelor înscrise pe site-ul „mos.ru”, ca parte a unui sistem de monitorizare al internetului numit „IS STATS”.
Primăria Moscovei a început să adune, din 2017, date despre sexul, vârsta, nivelul veniturilor și relațiile persoanelor înscrise pe site-ul „mos.ru”, ca parte a unui sistem de monitorizare al internetului numit „IS STATS”, anunță RFI. Edilii Moscovei au alocat 280 de milioane de ruble (3,7 milioane de dolari) pentru a extinde capacitățile sistemului.
Dosarul digital
Profilurile digitale ale cetățenilor vor include informații despre încălcările de lege ale moscoviților, amenzi, datorii și participarea la diferite evenimente. Datele vor fi comparate cu informații de la rețelele publice Wi-Fi și operatorii de telefonie mobilă, explică Moscow Times care citează Openmedia.io.
Scopul profilurilor digitale este de a monitoriza continuu activitatea utilizatorilor în întreaga Moscovă, de a face analize detaliate bazate pe domenii de activitate, de a identifica rapid tendințele și de a răspunde prompt la schimbările din situația din oraș.
Departamentul pentru Tehnologia Informației al Primăriei Moscovei susține că datele colectate vor fi anonimizate. Așa cum ne-a demonstrat însă istoria, este posibil ca aceste date să se regăsească pe piața neagră, la un moment dat (Dark Web).
Este de așteptat ca patru din cinci ruși să aibă „profiluri digitale” colectate de stat până în 2025.
Experiența chineză
În China sistemul de „credit social” recompensează sau pedepsește cetățenii pe baza scorurilor individuale derivate din caracteristicile lor personale, din comportament și din istoricul creditului.
Sistemul de credit social al Chinei duce la extrem sisteme asemănătoare din Marea Britanie sau SUA, unde cetățenilor li se acordă credite bancare sau sunt acceptați să lucuiască în complexe rezidențiale pe baza cazierului și a istoriei bancare. Chinezii care nu sunt „cuminți” pot pierde anumite drepturi, cum ar fi rezervarea unui bilet de avion sau călătoriile în străinătate, explică Wired.
De fapt, în China, administrațiile locale au propriile lor sisteme de înregistrare socială, care funcționează diferit, în timp ce versiunile private neoficiale sunt operate de companii.
Articole asemănătoare
Facebook, acțiune împotriva dezinformării: sute de conturi vor fi șterse
Partidul Conservator britanic ar fi folosit dezinformarea în timpul alegerilor din 2019
Alegătorii americani, îndemnați prin apeluri telefonice să stea acasă. FBI ar ancheta posibila tentativă de influențare a votului
Compania rusă Gazprom a preluat controlul celei mai mari rețele de socializare din țară, VKontakte
SUA, avertisment pentru China: Hong Kong nu va mai fi considerată regiune autonomă