Putin refuză să promită că Navalnîi va ieși viu din închisoare: „Astfel de decizii nu sunt luate de președinte”

Invitat la un interviu marca NBC News, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a refuzat să promită că principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, va ieși viu din închisoare – acolo unde se află de când s-a întors din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu Novichok.

Interviul a atins mai multe subiecte sensibile pentru relațiile ruso-americane, printre care și atacurile cibernetice pe care SUA spune că Rusia le-a executat asupra companiilor americane. La un moment dat, jurnalistul l-a întrebat pe liderul de la Kremlin și despre Navalnîi, în contextul în care comunitatea internațională și-a exprimat îngrijorarea față de viitorul acestuia, conform The Guardian.

Întrebat dacă poate garanta că Navalnîi va fi eliberat în viață, Putin a răspuns: „Uite, astfel de decizii în această țară nu sunt luate de președinte. Sunt luate de către instanță, indiferent dacă eliberează sau nu pe cineva”. 

„În ceea ce privește sănătatea, toate persoanele care se află în închisoare, este un lucru de care este responsabilă administrația închisorii sau a instituției penitenciare. Și există facilități medicale în penitenciare care probabil nu sunt în cele mai bune condiții. Și ei sunt cei a căror responsabilitate este”, a mai spus Putin.

Presa internațională mai remarcă că președintele rus a făcut eforturi pentru a nu-i spune numele lui Navalnîi, referindu-se la acesta drept „persoana la care faceți referire” sau ”acea persoană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *