
Cum a arătat piața media în 2020. România, cea mai mică pierdere din UE
Deși se anunța că 2020 va fi un an greu pentru piața media, scăderea veniturilor presei a fost de 5,3% – aproape jumătate din cifra preconizată în urmă cu șase luni.
Marea câștigătoare a acestei perioade este presa online, singura care a înregistrat creșteri (8.2%). IQAds afirmă că această cifră este explicată în analiza GroupM România prin schimbarea comportamentului utilizatorilor, care a atras și brandurile către e-commerce și, deci, și bugetele acestora pentru publicitate.
Pe de altă parte, televiziunea a avut o scădere 15.1%, care însă ar putea fi parțial recuperată (7.8%) anul următor cu ajutorul extensiilor digitale. Scăderi au fost înregistrate și de: Outdoor – 31%, Cinema – 75%, Audio – 24%.
România, ceva mai fericita
În ciuda contextului economic, România a reușit să se mențină pe o linie constantă în ceea ce privește pierderile înregistrare, întrucât bugetele nu s-au modificat cu foarte mult față de anul trecut.
România a înregistrat cea mai mică pierdere în aceste domeniu din toată Uniunea Europeană, de doar -0.1%.
“Evoluția din timpul anului ne arată că piața locala și-a revenit foarte repede după scăderea semnificativă din trimestrul al doilea (-30%), înregistrând o creștere de 15% în semestrul 2, superioară mediilor anuale precedente. Acest lucru ne face să privim cu încredere spre 2021, an in care estimăm o creștere de 3.4% a pieței, generată în principal de Digital (+17.6%)”, a afirmat Mihai Vișan, Head of Trading GroupM, conform IQAds.
Spre deosebire de trendul global, se observă că în România, televiziunea a crescut cu 2.8%, menținându-și astfel poziția dominantă, cu o cotă de piață de 65%. O tendință similară este înregistrată și de mediul digital, care a crescut cu 4.8%
Articole asemănătoare
Facebook plănuiește să reducă vizibilitatea postărilor cu caracter politic
Abonamentul cu reclame al Netflix începe să câștige teren, în SUA
Reprimarea opoziției politice din Turcia, condamnată de Parlamentul European
Sistemul lansat de Facebook care te-ar urmări
Publicațiile alternative erodează interesul în politică al publicului