Delir propagandistic al Rusiei, după incidentul de la Ambasada din București: „A comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă”

Incidentul petrecut în dimineața zilei de miercuri, când un bărbat a intrat cu mașina în gardul Ambasadei Rusiei la București și apoi și-a dat foc, a stârnit un delir propagandistic din partea reprezentanților Moscovei la noi în țară.

Într-un comunicat publicat pe pagina oficială de Facebook, Ambasada Rusiei în România susține că gestul bărbatului a fost influențat de „o explozie de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea”. Mesajul continuă prin repetarea versiunii pe care Kremlinul a îmbrățișat-o în cazul masacrului descoperit în weekend: că naționaliștii ucraineni ar fi ucis civilii pentru a da vine pe personalul militar rus.

Mai mult, oficialii ruși din România continuă prin a acuza presa și autoritățile ucrainene și cele occidentale că își doresc să discrediteze Rusia. Două dintre exemplele date în postare se referă la narative pe care Moscova le reciclează: într-unul dintre cazuri, diplomații discreditează protestele Euromaidan din 2014, acuzând țările vestice că ar fi ”orchestrat” demonstrațiile. (În ciuda faptului că președintele ucrainean – de care Kremlinul a avut mare grijă chiar și după debarcarea sa din funcție – a cedat presiuniunilor Moscovei de a refuza parcursul european al țării.)

„În același timp, suntem convinși că „făcătorii de adevăr” din mass-media ucraineană și occidentală, blogosfera vor lăsa în mod tradițional în tăcere faptele dezvăluite de tortură a prizonierilor de război ruși, agresiune și crime brutale ale locuitorilor din Mariupol și alte orașe din Ucraina”, mai afirmă Rusia.

Nu în ultimul rând, postarea enumeră mai multe așa-zise motive pentru care armata rusă se află în Ucraina. Este vorba despre toate pretextele pe care Kremlinul le-a invocat în ultima vreme pentru a justifica un război declanșat fără provocare, precum ”denazificare”, așa-zisa protejarea a populației rusofone, dar și demilitarizarea Ucrainei, „care a devenit un avanpost militar anti-rus al NATO”.

Ambasada Rusă încheie mesajul invocând că cea mai mare prioritate, conform lui Vladimir Putin, „este evitarea victimelor civile prin toate mijloacele”.

Din păcate pentru Rusia, imaginile care au făcut înconjurul lumii spun o altă poveste.