Associated Press lansează o platformă pentru NFT-uri

Associated Press a anunțat că își lansează propria platformă de NFT-uri unde va urma să vândă imaginile fotojurnaliștilor din cadrul publicației.

Timp de 175 de ani, fotografii AP au surprins cele mai importante povești din lume prin imagini captivante și emoționante care continuă să producă efecte și astăzi. Cu ajutorul tehnologiei Xooa, suntem mândri să oferim aceste piese tokenizate (NFT) unui public global de colecționari de fotografii de tip NFT”, a declarat Dwayne Desaulniers, managerul proiectului.

Publicația de știri spune că platforma sa va fi construită folosindu-se de un sistem blockchain eco-friendly și că NFT-urile vor include un set de date pentru a le oferi cumpărătorilor informații exacte legate de când, cum și unde au fost făcute fotografiile. Platforma va fi deschisă oficial pe data de 31 ianuarie, iar primele NFT-urile vor include imagini spațiale, de război și imagini care reflectă schimbările climatice.

Motivația din spatele acestui anunț este legată de colecționare, Associated Press susținând că proiectul se adresează în întregime colecționarilor care doresc „să cumpere, să vândă și să tranzacționeze obiecte de colecție digitale AP prin intermediul platformei„.

Imaginile care au câștigat un premiu Pulitzer vor și ele vândute, dar acestea vor avea un statut special. Publicația vrea să organizeze un eveniment numit ”Pulitzer Drops” o dată la două săptămâni tocmai pentru a se asigura că statutul de ediție limitată nu va dispărea. Associated Press spune că veniturile obținute din vânzarea NFT-urilor vor fi folosite pentru a-și finanța activitățile jurnalistice, iar dacă aceste NFT-uri vor fi revândute tot pe platforma sa, atunci va obține venituri ori de câte ori o tranzacție este încheiată.

Deși 31 ianuarie este ziua în care marketplace-ul se deschide oficial, AP oferă posibilitatea să te înscrii pe o listă de așteptare care îți va oferi prioritate în ziua deschiderii. Deși demersul poate părea ușor discutabil, decizia de a folosi un sistem care nu afectează mediul la fel de mult ca alte tehnologii din blockchain e o mișcare binevenită. Faptul că AP nu spune nimic de metaverse și preferă să mizeze pe piața de colecționari este, din nou, o mișcare isteață pentru că se ține departe de valul de critici care acuză companiile că se grăbesc să profite de popularitatea unui concept și se aruncă în ceva ce nu există.