Klaus Iohannis: „Voi continua să acționez pentru un stat de drept, în care instituțiile sunt puternice pentru aplicarea legii, a protejării cetățenilor”

Protestele din ultimele zile au declanșat un val de reacții atât în mediul online, cat mai ales din partea autorităților statului.

Astfel, după ce vineri seara a transmis o delcarație prin intermediul paginii de Facebook, astăzi, președintele Klaus Iohannis a ales să transmită un mesaj de la Palatul Cotroceni, prin care condamnă ferm acțiunile jandarmilor, dar și a celor carea au atacat jandarmii.

România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violențelor înregistrate vineri seara. Este impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretutindeni, mulți oameni din Diaspora reveniți acasă au participat la aceste manifestari. Nu au fost aduși nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiți. Au venit din proprie initiațivă. Ca mărturie la ce se întâmplă stau înregistrările din piață și miile de mesaje pe care le-am primit în care oamenii reclamă agresivitatea nejustificată a forțelor de ordine.

Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice, cu excepția unor instigatori. Protestele de sâmbătă și dminică au arătat adevărata față a celor care ies în stradă: cinstiți și corecți. Cei care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă. Reprimarea brutală nu sunt acceptabile sub nicio formă.

Cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți, indiferent cine sunt și de unde sunt.

Soluția aleasă este condamnabilă și nu poate fi justificată. Intervenția a fost puternic disproporționată. Mărturie stau înregistrările video din Piață.

Condamn la fel de ferm acțiunile celor care au atacat jandarmii.

Explicații extrem de subțiri ale Ministrului de Interne nu au convins cum nu au convins nici explicațiile Jandarmeriei. Au trecut 3 zile și nu e niciun responsabil.

Există și un plan politic: în orice țară, oameni responsabili aflați la conducere, până la această oră am fi avut cel puțin o demisie. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică.

De ce am ajuns aici? Pentru că un proces legitim a degenerat în violențe. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și-au dorit o diversiune?

În ultimul an și jumătate PSD a compromis actul de guvernare și legiferare. A tulburat societatea.

Avem acum și o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare la ce intenții are acest guvern cu românii.

Cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge imaginea României.

PSD a câștigat alegerile, însă actuala sa conducere abuzează de acest lucru pentru a ataca populația, justiția.

Nu avem nevoie de instabilitate și criză socială prelugită. PSD trebuie să înteleagă că actuala conducere a partidului este extrem de nocivă. Fac apel la membrii PSD să ia în serios protestele.

Fac apel la societatea civilă: e foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă.

Acest apel nu e un apel la revoltă, ci la responsabilizare și implicare.

Un ultim apel îl adresez opoziției: alternativa nu vine de la sine. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea țării. E nevoie de un dialog susținut între toate forțele de opoziție.

Vreau să vă asigur că oricât de mare ar fi presiunea PSD și a propagandei, voi continua să susțin interesele românilor. Voi continua să acționez pentru un stat de drept, în care instituțiile sunt puternice pentru aplicarea legii, a protejării cetățenilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *