Cum a fost folosit cazul femeii-jandarm bătute la protest pentru manipularea opiniei publice

Imaginile de vineri din Piața Victoriei cu violența dezlănțuită asupra unei femei-jandarm au făcut vâlvă în social media. Totuși, întâmplarea reprezintă un caz clasic de manipulare, prin care s-a încercat demonizarea tuturor protestatarilor și rezumarea întregului miting la acel moment. Vineri seara, mai multe televiziuni anunțau că femeia jandarm este în stare gravă și riscă să rămână paralizată pe viață, informație reluată oficial de Jandarmerie a doua zi. Tot a doua zi ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vizitat-o la spital anunțând că se află în stare bună. Libertatea.ro a prezentat un filmuleț cu jandarmul mergând pe picioarele lui. Femeia a rămas totuși internată și în cursul zilei de luni, acuzând dureri de cap.

Puțin după miezul nopții, Antena 3 anunța că femeia s-ar afla în stare gravă în spital, după ce ar fi suferit multiple traumatisme și este suspectă de fractură de coloană cervicală.

Sâmbătă dimineața, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru a a întărit informațiile prezentate în cursul nopții de vineri despre femeia jandarm, spunând că „dincolo de intervențiile dificile de aseară, cea mai dificilă a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”. Câteva ore mai târziu, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, o vizitează la spital pe tânără și anunță că, surpriză, jandarmul este în stare bună: „Nu este ruptură de coloană cervicală, este bine, s-a ridicat din pat, a comunicat, aşteaptă să meargă la serviciu. (…) Am văzut imaginile, dar ea este foarte bine fizic. Nu mi-a venit să cred, mă aşteptam la cu totul şi cu totul altceva. (…) Are un hematom, nu este o fractură de coloană cervicală”.

Luni, jurnaliștii de la Libertatea.ro au publicat în exclusivitate imagini cu momentul în care Ștefania, femeia-jandarm de 23 de ani bătută de huligani, era ajutată de colegi să iasă din zona unde erau luptele cu protestatarii.

Libertatea.ro

Totodată, purtătorul de cuvânt al jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a explicat luni la Digi24 că anunțul de sâmbătă despre starea de sănătate a colegei sale a fost făcut pe baza documentelor medicale, precizând că jandarmii nu sunt specialiști.

Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *