Europol trebuie să șteargă datele persoanelor ale căror legături cu o activitate criminală nu au fost stabilite

Europol este obligată de Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) să șteargă datele referitoare la persoanele a căror legături cu o activitate criminală nu au putut fi stabilite. Agenția a fost avertizată încă din 2020 că stocarea datelor fără clasificarea subiectului poate reprezenta un risc pentru drepturile fundamentale ale persoanelor vizate.

În ciuda faptului că Europol a pus în practică câteva dintre normele impuse de AEPD, a evitat să definească perioada limită de timp în care poate păstra informații cu caracter personal în vederea analizării acestora și determinării unor posibile activități criminale, conform G4Media.

În consecință, autoritatea de reglementare a Protecției Datelor a decis că toate datele care sunt mai vechi de șase luni trebuie eliminate în termen de 12 luni.

„O astfel de colectare și prelucrare a datelor poate reprezenta un volum uriaș de informații, al cărui conținut precis este adesea necunoscut de Europol până în momentul în care sunt analizate și extrase – un proces care durează adesea ani de zile. O perioadă de șase luni pentru preanaliza și filtrarea seturilor mari de date ar trebui să permită Europol să răspundă cerințelor operaționale ale statelor membre ale UE care se bazează pe Europol pentru sprijin tehnic și analitic, minimizând în același timp riscurile pentru drepturile și libertățile persoanelor. În plus, înțelegând nevoile operaționale ale Europol și cantitatea de date colectate până acum, am decis să acordăm Europol o perioadă de 12 luni pentru a asigura conformitatea cu Decizia pentru seturile de date aflate deja în posesia Europol”, a explicat şeful AEPD, Wojciech Wiewiorowski.

Decizia vine după ce, în 2019, a fost lansată o anchetă cu privire la practicile Agenției Europol de stocare a datelor cu caracter personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *