Presa rusă, mai puțin ostilă cu privire la Ucraina, începând cu luna decembrie

Sentimentele de ostilitate din presa rusă în raport cu Ucraina s-au diminuat, începând cu luna decembrie a anului trecut. Schimbarea vine pe fondul discuțiilor de la Geneva dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, care se desfășoară în această săptămână.

Un studiu de aproape 19 milioane de articole online cu domeniul .ru realizat de Semantic Visions, o companie de analiză a datelor cu sediul în Praga, arată că relatările ostile au crescut semnificativ, înainte de a scădea treptat, în luna decembrie.

Un scenariu similar a avut loc tot în 2021, în luna aprilie. Atunci, sentimentul negativ al presei ruse față de statul vecin a atins apogeul cu puțin timp înainte ca Kremlinul să anunțe că pune capăt masării trupelor la graniță. Și în acest caz, decizia Rusiei de retragere a fost marcată de invitația lansată de președinte american, Joe Biden, omologului său rus, cu privire la un summit – care a avut loc tot la Geneva, în iunie, conform Bloomberg

Concluziile raportului sunt îmbucurătoare, în contextul în care studii anterioare au arătat că sentimentul presei tinde să devină negativ înainte de război și este adesea manipulat de guverne pentru a pregăti populațiile pentru conflicte. În cazul fostei Iugoslavii și a statului african Rwanda, mass-media a fost folosită pentru a inflama tensiunile.

Din perspectiva directorului executiv al Semantic Visions, Frank Vrabel, „în calitate de maestru al strategiei de «escaladare până la de-escaladare», Putin așteaptă cu nerăbdare să fie lăudat ca un soldat de menținere a păcii”. Mai mult, liderul de la Kremlin s-ar juca ”de-a șoarecele și pisica” cu Vestul, a mai afirmat Vrabel.

Totuși, e important de menționat că nu este clar cât reflectă presa rusă ideile lui Putin – cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de aprilie, gradul de ostilitate al mass-mediei a scăzut mai greu. Deși presa este unul dintre indicatorii folosiți pentru a determina relațiile geopolitice, evaluările agențiilor de intelligence privind acumularea de trupe rusești la graniță sugerează că riscul unui conflict rămâne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *