CNA, mesaj ironic la adresa televiziunii Nașul TV: „Autoritățile să nu împiedice accesul ziariștilor în tunelurile secrete din Bucegi”
Într-o postare publicată miercuri seara pe pagina sa oficială de Facebook, Consiliul Național al Audiovizualului ironizează o emisiune din 5 mai a postului Nașul TV, în care sunt prezentate ca fiind reale teorii ale conspirației despre tunelurile din munții Bucegi.
CNA explică că emisiunea a prezentat imagini din interiorul munților Bucegi, unde ar exista „tuneluri de mari dimensiuni, care duc către alte continente”. Mai mult, au fost difuzate și filmări care susțin că în interiorul munților există și „structuri de mari dimensiuni (250 metri înălțime), respectiv câteva statui și o piramidă”.
„Moderatoarea emisiunii, doamna Gabriela Calițescu, nu a prezentat dovezi independente cu privire la aceste informații, unul dintre motivele invocate de domnia-sa fiind că accesul în tunelurile din Bucegi este interzis”, se mai arată în postare.
Luând acest lucru în considerare, Consiliul a decis să lase răgaz două săptămâni jurnaliștilor Nașul TV „să verifice la fața locului existența tunelurilor și a construcțiilor din interiorul acestora”.
Nu în ultimul rând, într-o notă ironică, CNA cere autorităților să nu blocheze accesul jurnaliștilor în munți: „În virtutea rolului său de apărător al libertății de exprimare și al liberului acces la informații de interes public, CNA adresează un apel tuturor autorităților relevante să nu împiedice accesul ziariștilor în tunelurile secrete din Buceg”.
O teorie a conspirației
Probabil ați auzit de multe ori despre ”misterele” munților Bucegi. O versiune a teoriei prezentate de Nașul TV afirmă că în tunelurile de mari dimensiuni de sub munți s-ar afla ultimii giganți din lume – pe care nimeni nu i-a văzut.
Cert este că această teorie a conspirației are strânsă legătură cu fascinația unora dintre români față de daci – aceștia fiind primii care au descoperit tunelurile. Un simplu search pe Google ne prezintă o grămadă de articole care lasă impresia că această teorie este reală.
Există, totuși, și o urmă de adevăr: în 1913 au început lucrările la tunelul Izvor, care urma să faciliteze trecerea rapidă și sigură din Țara Românească în Ardeal. S-a decis spargerea masivului în zona Păduchiosu, pentru ca distanța dintre Moroieni și Sinaia să fie cât mai mică. Începerea Primului Război Mondial, în 1914, a dus la sistarea lucrărilor, iar tunelul ar fi fost blocat în ultimii ani ai regimului comunist.
Articole asemănătoare
Social media – o binecuvântare și un blestem, în mijlocul crizei din Ucraina
Cele patru tactici ale dezinformării ruse după incidentul din Marea Azov
QMagazine și elogiile: imaginea unei actrițe, folosită ca să promoveze aberații
Toate momentele în care Coaliția pentru Familie a putut să-și spună punctul de vedere
Scandalul Cambridge Analytica. Începutul sfârșitului pentru Facebook?