UE se pregătește de intrarea în vigoare a regulamentului privind serviciile digitale
Uniunea Europeană se pregătește de intrarea în vigoare a pachetului de legi DSA. În primă fază, vizate vor fi doar platformele considerate foarte mari, printre care se numără Facebook, X (fostă Twitter), Instagram și TikTok, dar și anumite servicii ale Google.
Începând de mâine, 25 august, companiile Big Tech care acționează pe teritoriul UE vor fi supuse reglementărilor DSA. Cele 19 platforme incluse pe lista celor ”foarte mari” vor trebui să facă un audit – unul intern, cât și unul independent ce va fi transmis autorităților – al datelor pe care le dețin. În cazul în care este vorba de un algoritm de recomandare, acesta va fi inspectat de către experți ai Comisiei Europene din cadrul noului Centru pentru transparență algoritmică al UE deschis în Sevilla. Toate acestea pe lângă regulile de bază incluse în DSA, precum transparetizarea algoritmului, furnizarea de date-cheie cercetătorilor și combaterea dezinformării.
Autoritățile europene au ținut să precizeze că perioada următaore reprezintă un moment important, având în vedere alegeri la nivelul blocului comunitar, iar protejarea utilizatorilor în fața dezinformării este un element cât se poate de serios.
„Respectarea DSA nu este o pedeapsă, ci o oportunitate pentru aceste platforme online de a-și consolida valoarea și reputația ca site de încredere […] Protecția copiilor va fi o prioritate în ceea ce privește aplicarea legii, la fel ca și combaterea dezinformării, inclusiv a propagandei pro-ruse, în special în contextul în care intrăm într-o perioadă de alegeri în Europa”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE al pieței interne, citat de Reuters.
Oficialul european a continuat și le-a reamintit companiilor că nerespectarea DSA presupune amenzi de până la 6% din veniturile lor anuale și – dacă încălcările sunt constante – chiar o interzicere. Breton a asigurat că autoritățile UE vor „aplica cu strictețe DSA și ne vom folosi pe deplin noile noastre puteri pentru a investiga și sancționa platformele, acolo unde este cazul”.
Uniunea se dovedește a fi în continuare un lider când vine vorba de reglementarea Big Tech, iar rezultatele obținute de legislația DSA s-ar putea traduce la nivel global. Alte guverne ar putea urma exemplul UE, însă există șansa ca giganții tech să înceapă să respecte normele europene și în alte piețe. La urma urmei, e mult mai convenabil să respecți cât mai puține regimuri de reglementare, lucru ce ar merge perfect cu planurile Uniunii de a-și face normele standarde globale.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Trei lucruri pe care trebuie să le știi despre Sputnik și Russia Today
Reacția cetățenilor, mai importantă decât a presei. Mîndruță: Trebuie să iasă din povestea asta cu purtătorul de cuvânt
Un jurnalist rus de investigații, bătut de un necunoscut. Modul de operare al atacatorului, similar cu alte agresiuni asupra disidenților
The Washington Post are un nou publisher și director executiv: William Lewis
Toate semnele de îngrijorare pentru viitorul jurnalismului