Crimă cu martori: Un jurnalist din Filipine, împușcat în timpul unei transmisiuni în direct

Într-un incident șocant care evidențiază pericolele permanente cu care se confruntă jurnaliștii din Filipine, un prezentator de radio din sudul țării a fost împușcat mortal în propriul studio, în timpul unei transmisiuni în direct. Urmăritorii săi de pe Facebook au fost martori la toată scena.

Juan Jumalon, cunoscut sub numele de DJ Johnny Walker, prezenta știrile matinale atunci când atacatorul a intrat în postul de radio de acasă al lui Jumalon, dându-se drept ascultător, pentru ca apoi să deschidă focul asupra lui de două ori, conform The Guardian.

O înregistrare video a atacului îl arată pe Jumalon, în vârstă de 57 de ani, făcând o pauză și uitându-se în sus la ceva departe de cameră înainte de a se auzi două focuri de armă. El se prăbușește pe spate în scaunul său în timp ce se aude muzică de fundal.

Cu toate acestea, atacatorul nu a fost văzut în transmisiunea live de pe Facebook. Poliția a declarat că verifică dacă camerele de securitate instalate în casă și la proprietățile vecinilor săi au înregistrat ceva.

După împușcături, atacatorul a smuls colierul de aur al victimei. Un complice îl aștepta afară pe o motocicletă, pe care cei doi au folosit-o pentru a părăsi zona.

O anchetă este acum în curs de desfășurare pentru a identifica făptașul și pentru a stabili dacă atacul a avut legătură cu activitatea lui Jumalon.

Cel de-al 199-lea deces

Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Filipine, un organism de supraveghere a libertății presei, a raportat că Jumalon a devenit cel de-al 199-lea jurnalist ucis în această țară din 1986 încoace – perioadă care a urmat revenirii democrației după revolta cunoscută drept Puterea Poporului, care l-a răsturnat pe dictatorul Ferdinand Marcos, tatăl actualului președinte.

Președintele Ferdinand Marcos Jr. a condamnat ferm atacul și a ordonat poliției naționale să îi urmărească și să îi aducă pe făptași în fața justiției. Într-o declarație, liderul filipinez a subliniat că atacurile asupra jurnaliștilor nu vor fi tolerate în țară, iar cei care amenință libertatea presei vor suporta toate consecințele acțiunilor lor.

Totuși, Filipine este considerată una dintre cele mai periculoase țări pentru jurnaliști. În 2009, membrii unui clan politic puternic și asociații lor au împușcat 58 de persoane, inclusiv 32 de lucrători din mass-media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *