Cât de bun este ChatGPT la a prezenta cele mai recente știri
OpenAI a introdus o actualizare ce permite ChatGPT să intre pe internet și să ofere informații la zi. Până acum programul AI avea acces doar la date disponibile în septembrie 2021. Update-ul este disponibil doar pentru utilizatorii care plătesc pentru serviciul premium al ChatGPT.
Faptul că programul poate să folosească internetul înseamnă că acesta poate prezenta și analiza știri, iar asta ridică întrebarea cât de exact și cât de imun este ChatGPT la dezinformare.
Reuters Institute a derulat un experiment în care a cerut programului AI să prezinte o gamă variată de știri – de la breaking news, subiecte polarizante și până la cele complexe precum războiul din Ucraina. Rezultate au fost mixte: deși ChatGPT nu pare să arate vreun bias de o parte sau de alta, informațiile nu sunt mereu actualizate. În cazul unei știri importante din Marea Britanie (un accident în care a fost implicat un autobuz școlar), ChatGPT nu a oferit informații actualizate despre eveniment decât după două ore și jumătate de la informațiile oferite de BBC în regim de breaking news.
Pe lângă asta, folosirea surselor e inconsistentă. Mai exact, „odată ce a efectuat o căutare pe internet într-o anumită conversație și întrebările ulterioare se referă la același subiect, ChatGPT se va baza pe sursa sau sursele pe care le-a găsit deja, navigând din nou doar dacă întrebările ulterioare sunt substanțial diferite”, afirmă Reuters Institute.
Când vine vorba de dezinformare, ChatGPT a reușit să identifice informația falsă prezentată (jurnalistul Reuters Institute a scris că Joe Biden și-ar fi dat demisia din funcția de președinte al SUA) și a denumit-o ca atare, făcând trimitere la sursele pe care le-a accesat când a navigat pe net inclusiv site-ul unei companii care face fact-check.
Cu toate acestea, programul dezvoltat de OpenAI este mult mai eficient în engleză și prioritizează publicațiile și agențiile de presă care scriu în engleză, ignorând de multe ori reportajele presei locale dintr-o țară.
ChatGPT va continua să primească actualizări, lucru ce va îmbunătăți tot mai mult abilitatea serviciului de a oferi știri în contextul corect și prezentate, poate, în cât mai multe limbi, folosindu-se de cât mai multe surse credibile, inclusiv din țări non-anglofone.
Articole asemănătoare
Ești fan al metodei ”copy/paste”? Există o tastatură dedicată acestei operații!
Editiadedimineata.ro: Un studiu genetic coordonat de Emiratele Arabe Unite a identificat 70 de mutații ale SARS-CoV-2
WhatsApp nu a funcționat timp de două ore, marți dimineață. Serviciul a revenit
Tot ce ar trebui să știi despre QAnon, mișcarea conspiraționistă care a ajuns și în România
Editiadedimineata.ro: Cercetătorii români vor propune Chinei o soluție pentru criza medicală a momentului