
România, printre statele cu cea mai mică influență și relevanță în Uniunea Europeană
Renumitul think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR) a publicat zilele acestea un studiu care măsoară nivelul influenței și implicit al relevanței statelor membre în interiorul Uniunii Europene. Astfel, studiul scoate la iveală un lucru îngrijorător și anume faptul că România este una dintre țările cu cea mai mică relevanță la nivel european.
Concret, dintr-un total de peste 800 de experți intervievați la nivelul întregii Uniuni Europene, de la politicieni la ziariști și profesori universitari, doar 0,8% dintre aceștia cred că țara lor ar contacta România pe teme legate de politici europene. Mai slab decât România sunt poziționate doar cinci țări, toate având o populație mult mai mică decât a țării noastre sau care au aderat mult mai târziu, respectiv Cipru, Bulgaria, Slovenia, Malta și Croația.
Interesant de observat e că Polonia, o țară care se confruntă în această perioadă cu grave derapaje democratice, este văzută ca a șasea cea mai influentă țară în Uniunea Europeană, după Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda și Italia.
Această cercetare a fost realizată de European Council on Foreign Relations în perioada 24 aprilie – 12 iunie a anului curent, iar raportul complet a fost publicat în data 30 octombrie.
Experții intervievați au răspuns la întrebarea: „Ce stat membru UE ar fi contactat de guvernul țării dvs. în chestiuni de politici europene (selectați până la 5 țări)?”. Rezultatele arată că România și Bulgaria nu contează atunci când statele membre decid marile politici comunitare. Situația este cu atât mai gravă cu cât țara noastră va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019.
Studiul complet poate fi consultat AICI.
Articole asemănătoare
România, văzută prin ochii unui jurnalist elvețian: În cel mai rău caz se distruge imaginea țării
Cea mai mare librărie GIF a fost cumpărată de Facebook cu 400 de milioane de dolari
Putin transmite României că Rusia este deschisă la „dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase”
Vicepreşedintele ANCOM explică cum aplică România DSA: „Nu suntem un arbitru al discursului politic”
Iranul avertizează Franța în legătură cu caricaturile din Charlie Hebdo. Institutul Francez din Teheran, închis