Peste 200 de milioane de utilizatori Twitter, afectați de o breșă de securitate. Cum afli dacă datele ți-au fost compromise

Twitter este afectată de o breșă de securitate de proporții după ce datele persoanale a peste 200 de milioane de utilizatori au fost făcute publice. Scurgea este cauzată de o vulnerabilitate mai veche din sistemele de securitate ale companiei și care ar fi trebuit să fie reparată încă din ianuarie 2021.

Peste 200 de milioane de adrese de email au fost publicate pe diverse platforme de hackerii care au reușit să fure datele din bazele Twitter. Conform Reuters, experții în securitate spun că este „una dintre cele mai semnificative scurgeri”.

Breșa ar fi trebuit rezolvată încă de la începutul anului trecut, conform Twitter care a făcut publică vulnerabilitatea în august 2021, însă lucrurile par a nu sta chiar așa. La vremea respectivă numărul victimelor se ridica la puțin peste 5 milioane, ceea ce a condus și la o investigația a Uniunii Europene cu privirea la încălcarea legii GDPR.

Acum că numărul de persoane a crescut semnificativ, Twitter probabil va fi în centrul mai multor anchete din partea autorităților de reglementare din întreaga lume.

Cum afli dacă te numeri printre cei afectați

Mult mai simplu decât ai crede. Site-ul Have I Been Pwned colectează bazele de date afectate de scurgeri de date și poate să te informeze dacă o parte din informațiile tale personale (precum adresa de email, username-ul sau parolele asociate) au fost scurse și/sau postate pe forumuri de hackeri (proces denumit „pasted”) care ar putea să-ți acceseze respectivele conturi.

Tot ce trebuie să faci e să introduci adresa de email și vei primi rezultate cu privire la numărul de scurgeri care au afectat și adresa ta. Important de menționat că I Have Been Pwned nu este o unealtă exhaustivă, iar dacă adresa ta de email nu se află pe lista site-ului asta nu înseamnă că nu poți fi victima unei breșe de securitate.

Cu toate astea, site-ul reprezintă una dintre cele mai bune metode de a verifica dacă contul tău de email a fost scurs sau nu. Fondatorul I Have Been Pwned, Troy Hunt, a spus că, împreună cu echipa sa, a reușit să identifice „211,524,284 adrese de e-mail unice” în scurgerea de date a Twitter.

Twitter nu a reacționat până acum cu privire la această scurgere și nici Elon Musk, deși foarte activ pe platformă, nu a spus nimic despre subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *