Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM, vândute unui magnat ceh al cărui nume este legat de Panama Papers

„Grupul Lagardère vinde operațiunile radio din România, Cehia, Polonia și Slovacia către Czech Media Invest.”

Este anunțul apărut pe site-ul Europa FM, unul dintre cele trei posturi de radio, alături de Virgin Radio (fostul Radio 21) și Vibe FM, care fac obiectul acestei vânzări ca parte a portofoliului Lagardère în România.

Conform anunţului, această tranzacție este prima dintr-o serie de vânzări pe care le va face grupul Lagardère, aflat într-un proces de restructurare strategică prezentat de Arnaud Lagardère, la 8 martie 2018. Prețul de vânzare anunțat al acestor active, potrivit declarațiilor, este de 73 de milioane de euro.

Czech Media Invest, cumpărătorul acestor active, are însă un profil cât se poate de important în Republica Cehă, fiind operatorul de media numărul 1 în această țară, cu patru cotidiane, numeroase reviste și domenii online.

Societatea, care îl are co-proprietar și este condusă de Daniel Křetínský, de asemenea președinte al clubului de fotbal Sparta Praga, deține totdată două tipografii și este lider în publishing și distribuție de presă cu peste 18.000 de puncte de livrare.

Tot Czech Media Invest, de altfel, a înființat în anul 2009 ceea ce este astăzi cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, EPH (Ener­geticky a prumyslovy hol­ding), com­panie ce are în portofoliu cen­trale în co­ge­nerare (producție de energie electrică şi termică), active în zona de trans­port al gazelor naturale, înmagazinare de gaze, fiind activă şi în zona de distribuţie şi fur­nizare de energie electrică.

Ceea ce a omis să scrie însă, presa din România, este faptul că același Daniel Křetínský este acționar în cadrul Wonderful Yachts Holdings LTD., o companie offshore cu sediul în cunoscutul paradis fiscal al Insulelor Virgine Britanice, ce apare în evidențele International Consortium of Investigative Journalists (Consorțiul internațional de jurnaliști de investigație) ca având legătură cu dosarele Panama, fiind de altfel în portofoliul deja celebrei case de avocatură care a reprezentat firmele prezente în acest scandal, Mossack Fonseca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *