Rupert Murdoch se retrage de la conducerea imperiului său media. Ce spune industria

La sfârșitul săptămânii trecute, Rupert Murdoch, puternicul mogul media care a construit și supravegheat unul dintre cele mai influente imperii de știri din lume, a anunțat ceva ce părea că nu va veni prea curând: se retrage din funcția de președinte al companiilor sale, Fox Corporation și News Corporation.

Într-o notă trimisă angajaților săi, Murdoch a scris: „Pentru întreaga mea viață profesională, am fost implicat zilnic în știri și idei, iar acest lucru nu se va schimba. Dar este momentul potrivit pentru mine să îmi asum roluri diferite, știind că avem echipe cu adevărat talentate”, conform CNN.

Conducător al propriului său imperiu media

Criticat de mulți și protejat de alții, Rupert Murdoch este unul dintre cei mai influenți oameni pentru industria media de pe trei continente: Europa, Australia și America de Nord. Influența sa în calitate de lider al Fox și News Corporation, în ale cărei portofolii se află ziare de mare tiraj influente precum The Wall Street Journal și tabloidul New York Post, i-a adus o influență considerabilă în Partidul Republican.

Poziția sa de director general al celor două companii va fi preluată de fiul său cel mare, Lachlan, care ocupă deja funcția de director general al Fox Corporation. Nu este clar dacă urmașul său va schimba instituțiile media într-un mod semnificativ.

Intrarea lui Murdoch în afacerile media a început în anii 1950 cu un mic lanț de ziare australiene. În șapte decenii, el a reușit să construiască un imperiu mediatic de presă scrisă și TV.

Ce crede industria despre Murdoch

O știre atât de importantă în industrie nu putea să treacă neobservată fără ca unele opinii să fie împărtășite. Multe alte publicații au vorbit despre retragerea lui Murdoch, exprimându-și părerea despre influența pe care acesta a avut-o asupra industriei. MediaStandard va împărtăși câteva dintre aceste editoriale.

Opinia BBC cu privire la Rupert Murdoch și la cariera sa de mogul media este că Murdoch, cunoscut ca „băiatul editor” la începuturile sale, a devenit unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri australieni la nivel internațional, condus de goana neîncetată după bani și putere. Moștenirea sa în țară rămâne un subiect de dezbatere din cauza mediului mediatic extrem de concentrat din Australia, iar participația dominantă a News Corp pe piața presei scrise atrage critici. Foști prim-miniștri au cerut o comisie regală privind impactul lui Murdoch asupra democrației, iar instituțiile sale media sunt acuzate că profită de pe urma unui „ecosistem de divertisment al furiei”.

În ciuda unor afirmații privind scăderea influenței, experții sugerează că continuitatea culturală a News Corp va persista, în special sub conducerea fiului lui Murdoch, Lachlan.

Articolul din The Conversation explorează contextul istoric al baronilor presei și influența acestora. Acesta subliniază faptul că Murdoch, adesea numit „Dirty Digger”, și-a construit o reputație pentru jurnalismul agresiv și senzaționalist, intervenind în politică și exercitând o influență considerabilă. Articolul cercetează motivațiile baronilor presei, inclusiv ale lui Murdoch, sugerând că principalele lor motoare sunt imperativele comerciale, controlul și căutarea dominației.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă ziarele tradiționale și a preocupărilor legate de influența acestora, potențialii viitori baroni ai presei ar putea găsi în continuare atracție în achiziționarea unor mărci media consacrate pentru recunoaștere, respectabilitate și influență politică, așa cum a făcut Jeff Bezos de la Amazon cu The Washington Post.

Deutsche Welle prezintă în detaliu proprietățile mediatice extinse ale lui Murdoch, care se întind pe mai multe continente, și evidențiază înclinația acestuia de a-și folosi proprietățile mediatice pentru a influența politica de dreapta în țări precum Marea Britanie, SUA și Australia.

Articolul menționează, de asemenea, rolul Fox News în promovarea narațiunilor legate de alegerile prezidențiale din 2020 din SUA și problemele sale juridice ulterioare, inclusiv un acord de defăimare de mai multe milioane de dolari. În plus, articolul abordează scandalul pirateriei telefonice în care a fost implicat News of the World și legăturile strânse dintre instituțiile media ale lui Murdoch și personalități politice.

În ciuda anunțului său de retragere, DW sugerează că influența lui Murdoch va persista prin intermediul fiului său, Lachlan Murdoch, care este văzut ca fiind continuatorul jurnalismului conservator al tatălui său.

În opinia revistei Prospect Magazine, moștenirea lui Rupert Murdoch este una complexă, marcată atât de inovație, cât și de preocupări etice. Deși îi recunoaște rolul de inovator în industria media, articolul critică concentrarea unei puteri extraordinare în mâinile unei singure persoane și ridică îngrijorări cu privire la standardele etice ale imperiului mediatic al lui Murdoch.

Articolul evidențiază unele aspecte pozitive, cum ar fi contribuțiile sale la succesul unor titluri precum The Sun și la crearea Sky News, precum și sprijinul său financiar acordat unor instituții media și jurnaliști în dificultate. Cu toate acestea, articolul evidențiază greșeli etice semnificative, inclusiv scandalul pirateriei telefonice de la News of the World și difuzarea de informații false de către Fox News. De asemenea, subliniază influența politică exercitată de Murdoch și de proprietățile sale mediatice, atât în Regatul Unit, cât și la nivel internațional.

Articolul se încheie prin sublinierea importanței de a-l trage la răspundere pe Murdoch și familia sa pentru impactul lor asupra discursului public și a jurnalismului, recunoscând totodată datoria pe care i-o datorează pentru contribuțiile sale la industrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *