Legea propusă de Diana Șoșoacă, care prevede pedepsirea jurnaliștilor cu închisoarea, intră în dezbatere

Comisiile din Camera Deputaților încep dezbaterile asupra unei legi controversate, propuse de senatoarea independentă Diana Șoșoacă. Avocata, care a candidat pe listele AUR, vrea pedepsirea cu închisoare a jurnaliștilor care scriu știri “antiromânești”.

Anterior, Senatul a respins proiectul de lege, însă Camera Deputăților este cameră decizională, conform Digi24.

Propunerea Dianei Șoșoacă prevede ca persoanele care promovează în spațiul public idei și concepții care pun într-o lumină negativă România să fie pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Vinovatului i-ar putea fi luate și anumite drepturi.

Însă dacă fapte similare sunt săvârșite de jurnaliști, timpul petrecut în închisoare crește. Aceștia ar fi pasibili de închisoare de la un an la cinci ani, precum și restrângerea unor drepturi.

Proiectul inițiat de Șoșoacă mai prevede și pedepsirea aderarea la un grup cu caracter antiromânesc, precum și producerea și distribuirea unor materiale denigratoare la adresa țării.

În motivarea proiectului, senatoarea independentă afirmă adoptarea unei astfel de legi, „se impune a fi adoptată având în vedere discriminările și jignirile la care sunt supuși românii atât în străinătate, cât și pe plan naţional, atât de către străinii care ne vizitează, cât, mai ales, de minorităţi sau chiar de către românii lipsiţi de orice normă de civilizaţie și respect la adresa României și a cetăţenilor români”.

O lege similară se află și ea în Camera Deputaților. Este vorba despre un proiect inițiat de mai mulți deputați de la PMP, PNL, PSD și USR. Ulterior, doi dintre deputații USR și-au retras semnătura.