Spune-mi ce site accesezi ca să-ți spun cine te minează. Cryptojacking-ul, un fenomen actual

Cryptojacking este un tip de atac cibernetic ce se folosește de computerele utilizatorilor pentru a produce monede virtuale.

Iar victimele unor atacuri de acest tip putem fi oricare dintre noi în funcție de site-urile pe care le accesăm. Unul dintre site-urile cunoscute pentru acțiuni de cryptojacking este frip.ro, un website pe care îl putem trece cu ușurință la categoria site-urilor fantomă, articolele de pe acesta nefiind nici semnate și nici datate.

Sursa foto: bursadedomenii.ro

La încercarea de a pune obișnuita întrebare whois cu referire la acest site însă, rotld nu a afișat nimic. Urme ale sale sunt însă înregistrate de autoateștiutorul Google, drept dovadă acest anunț mai vechi:

Având în vedere acest lucru, trebuie însă să recunoaștem că domul Costin Burducea este un client mai vechi al Mediastandard, el fiind un posesor și administrator cunoscut de site-uri aflate la limita credibilității, cyd.ro, spre exemplu, aflându-se de asemenea în portofoliul său. A se consuma, prin urmare, cu precauția necesară.

Cum ne putem da seama că un astfel de site se află în plină operațiune de minare de criptomonede folosindu-se de computerul nostru? Cel mai adesea vom vedea procesorul muncind din greu pentru operațiuni de altfel simple, ori ventilatorul computerului făcând un zgomot mai amre decât de obicei.

Cât despre soluțiile de a bloca acest fenomen în creștere, precum și a site-urilor cunoscute până în acest moment ca fiind implicate în cryptojacking, puteți găsi o listă aici.

Într-un clasament dat publicității de firma de securitate cibernetică Red Volcano, România este de altfel în top 10 a țărilor ale căror site-uri erau infectate cu CoinHive, un cod Javascript care utilizează puterea de procesare a vizitatorilor site-ului pentru a mina criptomoneda de tip Monero.

Monero este de altfel o criptomonedă cu notorietate printre infractorii cibernetici, fiind considerată etalonul monetar virtual preferat al Coreei de Nord.

Sursa foto: start-up.ro