Meta, dată în judecată în Marea Britanie pentru că ar fi exploatat datele a 44 de milioane de utilizatori

Meta, compania mamă a Facebook, este acționată în judecată în Marea Britanie, iar pagubele cerute se ridică la puțin peste 2.7 miliarde de euro, conform The Guardian. Plângerea susține că 44 de milioane de utilizatori Facebook din Marea Britanie au avut datele exploatate după ce și-au făcut cont pe platforma gigantului american.

Procesul este intentat de un expert juridic care susține că Facebook se folosește de datale personale ale utilizatorilor (pe care le vând sau le folosesc în scopuri comerciale) pentru a-și lărgi veniturile.  La nivel mondial, Meta își asigură o bună parte din venituri din partea agenților de publicitate, care se folosesc de datele strânse de Facebook (sau alte servicii de sub umbrela Meta) pentru a oferi ad-uri personalizate.

[Facebook] exploatează utilizatorii prin preluarea datelor lor personale fără a-i compensa în mod corespunzător pentru preluarea acestora. Facebook are o relație complet disproporționată cu utilizatorii săi. Nu cred că utilizatorilor le este pe deplin clar, atunci când dau click pe termenii și condițiile de utilizare, cât de incorectă este această înțelegere”, a declarat expertul juridic citat de The Guardian.

Procesul acoperă datele prelucrate în perioada 2015-2019, iar orice persoană care locuiește în Marea Britanie și care a folosit Facebook cel puțin o dată în perioada respectivă va fi inclusă în cererea de judecată, cu excepția cazului în care persoana alege să nu facă parte din lista celor 44 de milioane de utilizatori.

Oamenii au acces gratuit la serviciul nostru. Aceștia aleg serviciile noastre pentru că le oferim produse de calitate și pentru că au un control semnificativ asupra informațiilor pe care le împărtășesc pe platformele Meta și cu cine. Am investit foarte mult pentru a crea instrumente care să le permită acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru BBC.

Acest proces se adaugă numeroaselor litigii pe care Meta (dar și întreaga industrie tech) le duce în ultima perioadă. De la procese civile și până la investigații guvernamentale, marile companii tech se află sub presiune din cauza practicilor care ignoră bunăstarea și intimitatea utilizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *