Fake news-ul cu Ion Iliescu: cine ar putea demonta mai bine PSD-ul decât creatorul acestuia? EXCLUSIV

Apariția în weekend a unei înregistrări cu Ion Iliescu a stârnit vâlvă în mass-media românească, mai ales că fostul șef de stat n-a mai avut luări de poziție de ceva ani.

Filmarea, denunțată ulterior de Iliescu ca fiind un fals, a făcut rapid turul publicațiilor și al posturilor de știri. Înregistrarea nu există pe internet, însă mai multe site-uri au redat textul pe care fostul președinte l-ar fi rostit. Printre altele, Iliescu a subliniat importanța luptei anticorupție, dar și necesitatea reconstruirii încrederii românilor în Partidul Social Democrat.

”Primul lucru pe care aș vrea să-l amintesc este tocmai punctul de plecare care a fost revoluția română, PSD-ul fiind partidul care duce mai departe idealurile și obictivele revoluției din decembrie 1989. Revoluția nu a însemnat doar un banal schimb de putere, ci instaurarea democrației, promovarea drepturilor și libertăților cetățenești, a unei noi ordini sociale, mai drepte pentru cei mulți, nu cred că aceste obiective au fost încă realizate în totalitate, încât să le scoatem de pe ordinea noastră de zi. Se impune o clarificare ideologică permanentă, clarificare care să permită reintegrarea acestor teme care au stat la apariția partidului nostru. Este momentul reafirmării opțiunii de stânga a partidului, al reafirmării valorilor democrației românești. Să consolidam acest partid, care s-a născut din istoria noastră, din eforturile noastre, din trăirile noastre, suferințele și victoriile noastre. Ceea ce cer acum tinerii sunt cerințe firești. De ce s-a renunțat la ele? (…) O tendință periculoasă o reprezintă tentația unora de a substitui soluțiile la problemele sociale cu măsuri punitive, în loc să întărim dimensiunea socială a statului. Se impune o acțiune perseverentă pe toate planurile și pe toate mijloacele împotriva corupției, fenomen care subminează autoritatea”, ar fi spus fostul președinte atunci. 

Jurnaliștii ar fi uitat însă să menționeze că Ion Iliescu a rostit aceste cuvinte în urmă cu mai bine de trei ani, pe vremea când mai participa la viața Partidului Social Democrat. Ce s-a întâmplat însă este greu de catalogat: presa (orice instituție ar fi făcut asta) a dezgropat filmarea și a dat-o ca un simplu atac ”nimicitor” al fostului președinte la adresa actualei conduceri. Lucru care este fals, întrucât Liviu Dragnea a preluat partidul abia în 2016, pe fondul tensiunilor de la Colectiv și demisia lui Victor Ponta din funcția de prim-ministru al României.

Reacția a venit rapid din partea fostului șef de stat. La numai o zi de la apariția filmării, acesta și-a afirmat punctul de vedere pe blogul său. Astfel, acesta spune că discursul prezentat de mai multe posturi ”este doar un colaj din discursul rostit la Congresul PSD din 2015”. Trecând peste reafirmarea valorilor sale, Iliescu mai cere și ca televiziunile să prezinte și răspunsul său la știrea inițială, ”în virtutea dreptului la replică”. Lucru care a fost, mai mult sau mai puțin, făcut de diferite instituții de presă.

Tot de pe site-ul amintit anterior aflăm că România TV este prima care ar fi (re)difuzat filmarea. Dacă este să luăm drept sursă postul de televiziune amintit, pe site-ul acestuia nu există nici măcar știrea inițială, darămite dreptul la replică. Până la această oră, au existat și alte cazuri în care mesajul ex-președintelui a fost preluat, fără însă a aduce aminte despre partea relevantă – și anume dezgroparea unui discurs de acum trei ani.

Putem să spunem că, mult timp după evenimentele din decembrie 1989, primul președinte al României a rămas în memoria – aproape a – tuturor. Pentru unii, pentru posibila sa implicare în Mineriade, pentru alții drept tatăl actualului Partid Social Democrat, ori drept cel nemuritor. Oricum ar fi, Ion Iliescu reprezintă parte din istoria contemporană a țării și a prezentat întotdeauna interes din partea publicului – în sensul bun sau rău. Cu toate astea, retragerea sa din viața publică n-a însemnat dispariția acestuia din mentalul colectiv. 

PSD-ul actual nu este chiar în cea mai bună perioadă a sa, din punct de vedere al imaginii. OUG 13, schimbările dese ale premierilor și vehemența cu care liderul formațiunii politice a arătat-o în spațiul public au atras doar antipatie, precum și încercarea adversarilor de a demonta partidul. Și cine ar fi putut să critice mai bine versiunea actuală a PSD-ului decât cel care a pus bazele formațiunii și care ocupă, în prezent, funcția de președinte de onoare al social-democraților? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *