„Bucătarul lui Putin” a pierdut procesul împotriva fondatorului Bellingcat

Evgeny Prigozhin, cunoscut și ca „bucătarul lui Putin” și cel care s-ar fi ocupat de armata privată a liderului rus, a pierdut procesul împotriva lui Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat. Cazul a fost respins de o instanță britanică.

Omul de afaceri l-a dat în judecată pe Higgins pentru o serie de tweet-uri, dar a pierdut procesul din cauza „eșecului repetat al lui Prigozhin de a respecta (…) ordinele judecătorești”, după cum a anunțat miercuri firma de avocatură a lui Higgins, McCue Jury & Partners, conform Financial Times.

„Războiul actual din Ucraina evidențiază importanța imensă a activității unor organizații precum Bellingcat și nu putem continua să permitem ca instanțele și avocații britanici să fie folosiți pentru a înăbuși o dezbatere publică autentică și criticile la adresa celor aflați la putere”, a declarat juriul.

Totuși, există voci care arată că justiția din Marea Britanie a fost folosit de persoane influnete, inclusiv oligarhi ruși, pentru a stopa valul de dezvăluiri ale presei și societății civile. Inclusiv Higgins a spus că „acest caz este încă o reamintire a modului în care sistemul juridic din Marea Britanie este abuzat de persoane bogate, atât în țară, cât și în străinătate, pentru a înăbuși investigațiile legitime cu privire la activitățile lor”. 

Însă decizia instanței nu pare la fel de clară și pentru Evgeny Prigozhin. Compania sa de catering a declarat că cazul este încă în desfășurare, întrucât instanța i-a acordat mai mult timp oligarhului pentru a-și găsi un nou avocat după ce reprezentanții săi anteriori au fost „forțați să părăsească cazul sub presiunea creată de Regatul Unit” – acest lucru s-a întâmplat în martie, când firma Discreet Law s-a adresat Înaltei Curți pentru a nu mai acționa în numele ”bucătarului lui Putin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *